Di Akademi Bakeri Ria (bukan akademi fantasia), hari Sabtu saya belajar buat kek dengan hiasan menggunakan Fresh Cream. Hari Ahad pula saya belajar gunakan Butter Cream.
Fresh cream tidaklah berminyak-minyak macam butter cream tapi ianya tak tahan lama dan sentiasa perlu disimpan sejuk. Butter cream dari namanya saja dah tau dah mestilah berminyak kan. Tapi butter cream tahan lama, mudah dibuat hiasan kek dan.... murah. Kalau nak kurangkan rasa berminyak-minyak tu baik guna resepi butter cream yang jenis gunakan telur.
Hari ni saya mula mencari maklumat tentang Fresh Cream. Non-dairy Whipping Cream diputar dengan wire wisk sehingga kembang. Apa bahan-bahan yang terkandung didalamnya agaknya ye? Tahu tak?
Monday, May 29, 2006
Friday, May 26, 2006
Cerah pagi.
Bermula semalam saya mula bekerja dari jam 9.00 pagi; bukan lagi 7.00 pagi. Santai sekali menonton motivasi pagi di TV3, beli sarapan, makan sambil duduk bersembang kosong bersama isteri di luar rumah; menunggu masa untuk bertolak ketempat kerja.
Terasa satu perasaan yang berbeza bila keluar rumah dalam suasana cerah pagi. Saya betul-betul menikmati cerah pagi ini dalam 20 minit perjalanan ke tempat kerja dengan motorsikal. Tak perlu lagi memecut motorsikal di lorong khas Federal Highway yang gelap, cuma cukup sekadar mengikut laju arus trafik yang kadangkala perlahan.
Sesuatu yang berbeza baru saja bermula. Semacam susah juga untuk teruskan berniaga. Tak mengapa rehat dulu sambil menambah ilmu didada; cari idea. Semoga cerah pagi membawa khabar gembira.
Terasa satu perasaan yang berbeza bila keluar rumah dalam suasana cerah pagi. Saya betul-betul menikmati cerah pagi ini dalam 20 minit perjalanan ke tempat kerja dengan motorsikal. Tak perlu lagi memecut motorsikal di lorong khas Federal Highway yang gelap, cuma cukup sekadar mengikut laju arus trafik yang kadangkala perlahan.
Sesuatu yang berbeza baru saja bermula. Semacam susah juga untuk teruskan berniaga. Tak mengapa rehat dulu sambil menambah ilmu didada; cari idea. Semoga cerah pagi membawa khabar gembira.
Tuesday, May 23, 2006
Jom join saya belajar hias kek..!!
Hari Ahad 28hb Mei nanti saya akan mengikuti kelas 'Butter Cream Cake Decoration' di Akademi Bakeri Ria. Mula jam 10 pagi.
Siapa nak join?
Tengok Jadual
Siapa nak join?
Tengok Jadual
Monday, May 22, 2006
Jadual berubah
Sekarang saya bekerja dari jam 7.00 pagi hingga jam 4.00 petang. Bermula pada 28hb Mei nanti jadual kerja saya akan berubah; 9.00 pagi hingga 7.00 petang.
Jadi, beberapa perkara juga turut akan menerima kesan perubahan, terutama sekali tak dapat lagi menjaja disebelah petang. Kebetulan baru awal bulan ni saya serahkan kedai roti Sri Sabah tu kepada kawan untuk diuruskan, jadi taklah terkilan sangat sebab alasannya bertambah kukuh. Hehehehe....
Macammana nak berniaga kalau waktu bekerja bermula dari jam 9.00 pagi? Sediakan sarapan? Apa menunya? Lokasi? Waktu berniaga?
Jom survey dua lokasi:
1. Stesen LRT Bandar Tun Razak (dekat rumah)
2. Stesen LRT Asia Jaya (dekat opis)
Sebarang cadangan dialu-alukan. Cadangan mengarut dan gila-gila juga amat dihargai.
Jadi, beberapa perkara juga turut akan menerima kesan perubahan, terutama sekali tak dapat lagi menjaja disebelah petang. Kebetulan baru awal bulan ni saya serahkan kedai roti Sri Sabah tu kepada kawan untuk diuruskan, jadi taklah terkilan sangat sebab alasannya bertambah kukuh. Hehehehe....
Macammana nak berniaga kalau waktu bekerja bermula dari jam 9.00 pagi? Sediakan sarapan? Apa menunya? Lokasi? Waktu berniaga?
Jom survey dua lokasi:
1. Stesen LRT Bandar Tun Razak (dekat rumah)
2. Stesen LRT Asia Jaya (dekat opis)
Sebarang cadangan dialu-alukan. Cadangan mengarut dan gila-gila juga amat dihargai.
Thursday, May 18, 2006
Kelas roti & kek Bakeri Ria
Hujung minggu ni Bakeri Ria ada buat kelas lagi untuk sesiapa yang nak belajar buat roti boleh pilih nak datang hari Sabtu atau Ahad. Siapa nak belajar menghias kek dengan butter cream saya syorkan join lah kelas Butter Cream Cake Decoration pada hari sabtu. Pelajarannya sangat berbaloi, anda tak akan sangka anda boleh membuat bunga-bunga hiasan kek dengan tangan anda sendiri.
20 Mei 2006 (Sabtu)
Room 1 - Pembuatan Roti, Pizza & Donut
Room 2 - Butter Cream Cake Decoration 1
21 Mei 2006 (Ahad)
Room 1 - Pembuatan Roti, Pizza & Donut
Room 2 - Chocolate Moist Cake, Cheese Cake & Chiffon Cake
Kelas bermula jam 10.00 pagi. Yuran ialah RM150 bagi satu kelas tetapi Chef Farid akan memberi diskaun istimewa KHAS UNTUK BLOGGERS.
Kepada sesiapa yang berminat sila hubungi Chef Farid 019-3824067 untuk pendaftaran.
20 Mei 2006 (Sabtu)
Room 1 - Pembuatan Roti, Pizza & Donut
Room 2 - Butter Cream Cake Decoration 1
21 Mei 2006 (Ahad)
Room 1 - Pembuatan Roti, Pizza & Donut
Room 2 - Chocolate Moist Cake, Cheese Cake & Chiffon Cake
Kelas bermula jam 10.00 pagi. Yuran ialah RM150 bagi satu kelas tetapi Chef Farid akan memberi diskaun istimewa KHAS UNTUK BLOGGERS.
Kepada sesiapa yang berminat sila hubungi Chef Farid 019-3824067 untuk pendaftaran.
Wednesday, May 17, 2006
Siri kongsi ilmu: Sourdough Bread
Atas permintaan Kak Mon maka sayapun menjelajah lah keseluruh pelusuk jaringan yang memaparkan tentang Sourdough. Banyak lah site yang bermaklumat, tapi saya ambil yang mana menarik perhatian saya saja lah ye.
Bahagian terpenting untuk membuat sourdough ialah Starter. Starter asas yang paling mudah ialah tepung gandum biasa dan air. Ada juga resepi yang ditambah sedikit yeast untuk mempercepatkan proses.
Resepi asas starter:
2 cups warm water
2 cups all-purpose white flour
Using a stone jar or crock, combine the water and flour. Place mixture in warm place for 3 to 4 days, until it is bubbly and smells sour; then refrigerate the starter.
Saya tertarik dengan Quick Sourdough Starter yang ditampilkan di forum
sini Ianya lebih cepat dan tak perlu tunggu 3 ke 4 hari.
Resepi sourdough starter:
3 cups warm water (110 degrees F)
1 1/2 tablespoons active dry yeast
1 teaspoon sugar
3 cups all-purpose flour
In a large bowl, combine the water, yeast, and sugar. Let sit until the yeast becomes foamy, about 5 minutes. (If the yeast does not foam, discard the mixture and begin again with a new yeast.)
Add the flour and stir vigorously to work air into the mixture. Cover with a towel let rest in a warm, draft-free place (an oven with its pilot light or light bulb turned on works well) for 8 to 12 hours. (The mixture should become very bubbly.) Use immediately or cover loosely with plastic wrap and store in the refrigerator.
Resepi roti nya pula begini: (ini kes malas translate la ni)
2 cups warm water (about 110 degrees F)
7-1/2 cups to 8 cups all-purpose Flour, unsifted
2 teaspoons plain or iodized salt
2 teaspoons granulated sugar
1 cup sourdough starter batter at room temperature
In a large mixing bowl, combine water, sourdough starter batter and 4 cups of the flour. Mix well and cover with clear plastic wrap and let stand in a warm place (85 degrees F) 8 to 12 hours. Ini kaedah sponge dough la ni.
Stir in salt, sugar and enough remaining flour (about 4 cups) to form a very stiff dough. Knead until smooth. Cover and let rise in a warm place until doubled in size (2 to 2-1/2 hours).
Punch down and divide in half. Knead gently until smooth. Shape each half into loaf or round shape. Place onto the baking sheet. Cover the sourdough bread loaves lightly; let them rise in a warm place until puffy and almost doubled in size (1 to 1-1/2 hours). Lepas tu bakar le dalam oven dengan suhu 180 degree.
Bahagian terpenting untuk membuat sourdough ialah Starter. Starter asas yang paling mudah ialah tepung gandum biasa dan air. Ada juga resepi yang ditambah sedikit yeast untuk mempercepatkan proses.
Resepi asas starter:
2 cups warm water
2 cups all-purpose white flour
Using a stone jar or crock, combine the water and flour. Place mixture in warm place for 3 to 4 days, until it is bubbly and smells sour; then refrigerate the starter.
Saya tertarik dengan Quick Sourdough Starter yang ditampilkan di forum
sini Ianya lebih cepat dan tak perlu tunggu 3 ke 4 hari.
Resepi sourdough starter:
3 cups warm water (110 degrees F)
1 1/2 tablespoons active dry yeast
1 teaspoon sugar
3 cups all-purpose flour
In a large bowl, combine the water, yeast, and sugar. Let sit until the yeast becomes foamy, about 5 minutes. (If the yeast does not foam, discard the mixture and begin again with a new yeast.)
Add the flour and stir vigorously to work air into the mixture. Cover with a towel let rest in a warm, draft-free place (an oven with its pilot light or light bulb turned on works well) for 8 to 12 hours. (The mixture should become very bubbly.) Use immediately or cover loosely with plastic wrap and store in the refrigerator.
Resepi roti nya pula begini: (ini kes malas translate la ni)
2 cups warm water (about 110 degrees F)
7-1/2 cups to 8 cups all-purpose Flour, unsifted
2 teaspoons plain or iodized salt
2 teaspoons granulated sugar
1 cup sourdough starter batter at room temperature
In a large mixing bowl, combine water, sourdough starter batter and 4 cups of the flour. Mix well and cover with clear plastic wrap and let stand in a warm place (85 degrees F) 8 to 12 hours. Ini kaedah sponge dough la ni.
Stir in salt, sugar and enough remaining flour (about 4 cups) to form a very stiff dough. Knead until smooth. Cover and let rise in a warm place until doubled in size (2 to 2-1/2 hours).
Punch down and divide in half. Knead gently until smooth. Shape each half into loaf or round shape. Place onto the baking sheet. Cover the sourdough bread loaves lightly; let them rise in a warm place until puffy and almost doubled in size (1 to 1-1/2 hours). Lepas tu bakar le dalam oven dengan suhu 180 degree.
Thursday, May 11, 2006
Iklan: Cup Cake
Tuesday, May 09, 2006
Siri kongsi ilmu: 3 jenis doh
Kaedah menyediakan doh roti yang saya dah belajar setakat ini ada 3 cara:
1. Straigh Dough - cara paling mudah, gaulkan semua bahan kering, masukkan air, telur dan bahan margerin, uli hingga kenyal.
2. Sponge Dough - bancuh doh sponge berasingan dari doh utama, rehat doh sponge lama (2jam ke 5jam atau mungkin lebih mengikut resepi) kemudian baru masukkan dalam bancuhan doh utama, uli hingga kenyal.
3. Cook Dough - atau nama lain porridge dough. Bahan sebahagiannya dimasak sedikit sehingga jadi macam bubur, kemudian campurkan ke dalam bancuhan doh utama, uli hingga kenyal.
Ada lagi nak tambah yang saya tak sebutkan?
1. Straigh Dough - cara paling mudah, gaulkan semua bahan kering, masukkan air, telur dan bahan margerin, uli hingga kenyal.
2. Sponge Dough - bancuh doh sponge berasingan dari doh utama, rehat doh sponge lama (2jam ke 5jam atau mungkin lebih mengikut resepi) kemudian baru masukkan dalam bancuhan doh utama, uli hingga kenyal.
3. Cook Dough - atau nama lain porridge dough. Bahan sebahagiannya dimasak sedikit sehingga jadi macam bubur, kemudian campurkan ke dalam bancuhan doh utama, uli hingga kenyal.
Ada lagi nak tambah yang saya tak sebutkan?
Monday, May 08, 2006
Yakin 100% vs Komitmen 100%
Saya kembali sibuk macam dulu, membuat roti di rumah dan menjaja di depan stesen LRT dan tersenyum gembira menyusun gambar YDP Agong setiap kali habis menjaja. Ya cara ini sesuai bagi saya yang cuma aktif secara part time saja.
Kedai roti perlukan seratus peratus komitmen. Itulah sebabnya saya gagal mengendalikan kedai roti. Saya tak perlu malu mengisytiharkan bahawa saya telah gagal, supaya orang lain boleh belajar dan tak buat kesilapan serupa. Pelajarannya, kalau nak buka kedai kena bagi komitmen 100% bukannya bergantung kepada keyakinan 100% sahaja.
Tapi sanggup ke saya berhenti kerja? Belum lagi...
Kedai roti perlukan seratus peratus komitmen. Itulah sebabnya saya gagal mengendalikan kedai roti. Saya tak perlu malu mengisytiharkan bahawa saya telah gagal, supaya orang lain boleh belajar dan tak buat kesilapan serupa. Pelajarannya, kalau nak buka kedai kena bagi komitmen 100% bukannya bergantung kepada keyakinan 100% sahaja.
Tapi sanggup ke saya berhenti kerja? Belum lagi...
Tuesday, May 02, 2006
Ganti Kelas Roti 7hb Mei 2006
Sebagai ganti Kelas Roti The Baker's Place yang dibatalkan, saya menganjurkan satu Kelas Roti Hands-on Bakeri Ria. Pada tarikh yang sama tetapi di lokasi yang lain dan pengajar yang bertauliah serta suasana belajar yang lebih selesa.
Tarikh: 7 hb. Mei 2006 ( Ahad )
Jam: 10.00 pagi
Yuran selepas diskaun khas: RM100 sahaja!! (sebelum diskaun=RM150)
Lokasi: Bakeri Ria Akademi. No.33, Jln Bandar 3, Taman Melawati, 53100 KL. Dekat Zoo Negara, Hulu Kelang. Lihat peta:
Setakat ni Zamani, EP dan Melor dah confirm nak join, kalau ada sesiapa lagi nak join boleh datang terus ke Bakeri Ria Akademi pada 7hb May, atau telefon Bakeri Ria 03-4107 8917, 03-4107 6057.
Tarikh: 7 hb. Mei 2006 ( Ahad )
Jam: 10.00 pagi
Yuran selepas diskaun khas: RM100 sahaja!! (sebelum diskaun=RM150)
Lokasi: Bakeri Ria Akademi. No.33, Jln Bandar 3, Taman Melawati, 53100 KL. Dekat Zoo Negara, Hulu Kelang. Lihat peta:
Setakat ni Zamani, EP dan Melor dah confirm nak join, kalau ada sesiapa lagi nak join boleh datang terus ke Bakeri Ria Akademi pada 7hb May, atau telefon Bakeri Ria 03-4107 8917, 03-4107 6057.
Kelas Roti The Baker's Place DIBATALKAN
Dukacita dimaklumkan bahawa kelas roti yang dijadualkan pada 7/5/06 terpaksa dibatalkan.
Mohon maaf kepada Melor, Zamani dan Abang EP.
Walaubagaimana pun setelah saya berbincang dengan tokey Bakeri Ria Akademi di Taman Melawati Hulu Kelang, dia sanggup menerima peserta kelas roti pada 7hb. Mei 2006 melalui blog ini dengan kadar bayaran diskaun istimewa. Yuran biasa ialah RM150 seorang; tetapi KHAS untuk rakan blog BAKERSPLACE kadar istimewa ialah hanya RM100 sahaja seorang. Dan, satu kelas boleh disertai oleh 8 peserta. Bagaimana? Anda setuju?
Mohon maaf kepada Melor, Zamani dan Abang EP.
Walaubagaimana pun setelah saya berbincang dengan tokey Bakeri Ria Akademi di Taman Melawati Hulu Kelang, dia sanggup menerima peserta kelas roti pada 7hb. Mei 2006 melalui blog ini dengan kadar bayaran diskaun istimewa. Yuran biasa ialah RM150 seorang; tetapi KHAS untuk rakan blog BAKERSPLACE kadar istimewa ialah hanya RM100 sahaja seorang. Dan, satu kelas boleh disertai oleh 8 peserta. Bagaimana? Anda setuju?
Kedai Roti & Kek Bergabung
Bermula dari 1hb Mei 2006 saya tidak lagi menguruskan Kedai Roti dan Kek Sri Sabah lagi. Kedai tersebut akan diuruskan oleh Abang Ipin, pengurus Bakeri Ria cawangan Bdr Sri Permaisuri. Sekarang Abang Ipin akan mengurus kedua-dua cawangan tersebut dan saya akan menyokong dari segi promosi.
Bakeri Ria Akademi akan jadi Training Center yang punyai kelengkapan latihan yang sesuai dan kelas masakan tidak lagi dijalankan di kedai-kedai cawangan.
Bakeri Ria Akademi akan jadi Training Center yang punyai kelengkapan latihan yang sesuai dan kelas masakan tidak lagi dijalankan di kedai-kedai cawangan.