Untuk perbandingan dua jenis resepi roti. Cuba dulu lepas tu beri pendapat anda. Selamat mencuba.
Thursday, July 20, 2006
Tuesday, July 18, 2006
Cara buat Egg Tart
Ramai dok tanya camna nak buat Egg Tart. Suruh pergi kelas takde masa pulak katanya.
Okay lah ni saya tunjukkan cara nak buat pastry nya, free saja tau. Kalau tak paham juga maknanya kena jugak pergi kelas ok :)
Guna resepi anda sendiri pun boleh. Cari buku resepi atau cari di internet. (errr. sini pun internet gak la...)
Pastry: 500g tepung gandum biasa, 125g gula icing, 250g margerin, 2 biji telur gred-B, 1 tsp esen vanila. Cara sediakan pastry. Gaul rata gula icing dengan tepung. Masukkan margerin dan putar menggunakan K-hook. Kalau takde mesin uli gunakan saja jari-jemari anda untuk menggaulrata sehingga menjadi crumbs.
Kemudian masukkan telur dan esen vanila. Putar atau gaul lagi sehingga terbentuknya satu doh pastry.
Sediakan acuan tart. Ambil segumpal pastry dan picitkan ke dalam acuan.
Pastu guna pisau ke apa saja untuk trim lebihan yang terkeluar tu, kasi cantek...
Pastu bakar kulit tart tu dengan suhu 170 ke 180 degree selama 15 minit hingga kekuningan. Kemudian isikan egg filling dan bakar semula selama 20 minit sehingga telurnya firm. Kalau telur mengelembung tu turunkan lah suhu oven. Resepinya tengok balik post archive Oktober 2005.
Okay lah ni saya tunjukkan cara nak buat pastry nya, free saja tau. Kalau tak paham juga maknanya kena jugak pergi kelas ok :)
Guna resepi anda sendiri pun boleh. Cari buku resepi atau cari di internet. (errr. sini pun internet gak la...)
Pastry: 500g tepung gandum biasa, 125g gula icing, 250g margerin, 2 biji telur gred-B, 1 tsp esen vanila. Cara sediakan pastry. Gaul rata gula icing dengan tepung. Masukkan margerin dan putar menggunakan K-hook. Kalau takde mesin uli gunakan saja jari-jemari anda untuk menggaulrata sehingga menjadi crumbs.
Kemudian masukkan telur dan esen vanila. Putar atau gaul lagi sehingga terbentuknya satu doh pastry.
Sediakan acuan tart. Ambil segumpal pastry dan picitkan ke dalam acuan.
Pastu guna pisau ke apa saja untuk trim lebihan yang terkeluar tu, kasi cantek...
Pastu bakar kulit tart tu dengan suhu 170 ke 180 degree selama 15 minit hingga kekuningan. Kemudian isikan egg filling dan bakar semula selama 20 minit sehingga telurnya firm. Kalau telur mengelembung tu turunkan lah suhu oven. Resepinya tengok balik post archive Oktober 2005.
Monday, July 17, 2006
Lautan dalam jangan diduga.
Nasihat orang tua "Kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga"
tapi nasihat Chef Li "Walau kail panjang sejengkal, mengail lah juga"
Hari ni saya masuk kerja lewat sikit (10am) sebab Korea public holiday.
Saya dah merancang untuk menduga di lubuk cetek pagi ini. Kata Chef Li mengail lah juga tapi tak perlulah menduga lautan dalam ye tak.
Saya bawa Cheese Stick, Sardine Bun dan Sausage Bun. Lokasinya seperti biasa yang paling dekat dengan rumah, stesen LRT Bdr Tun Razak. Lokasi yang sama saya menjaja dulu tapi cuma masanya berbeza. Dulu saya menjaja waktu petang tapi hari ini saya cuba pagi pula. Ini kali kedua saya mencuba disebelah pagi, cuma nak double confirm. Mula jam 7.15 hingga 8.45 pagi. 9 Cheese stick, 9 Sausage Bun dan 4 sardine Bun telah berjaya dijual dalam masa satu setengah jam itu. Alhamdulillah.
tapi nasihat Chef Li "Walau kail panjang sejengkal, mengail lah juga"
Hari ni saya masuk kerja lewat sikit (10am) sebab Korea public holiday.
Saya dah merancang untuk menduga di lubuk cetek pagi ini. Kata Chef Li mengail lah juga tapi tak perlulah menduga lautan dalam ye tak.
Saya bawa Cheese Stick, Sardine Bun dan Sausage Bun. Lokasinya seperti biasa yang paling dekat dengan rumah, stesen LRT Bdr Tun Razak. Lokasi yang sama saya menjaja dulu tapi cuma masanya berbeza. Dulu saya menjaja waktu petang tapi hari ini saya cuba pagi pula. Ini kali kedua saya mencuba disebelah pagi, cuma nak double confirm. Mula jam 7.15 hingga 8.45 pagi. 9 Cheese stick, 9 Sausage Bun dan 4 sardine Bun telah berjaya dijual dalam masa satu setengah jam itu. Alhamdulillah.
Monday, July 10, 2006
Jangan berhenti.!! tetapi bercutilah.
Saya ulang semula ingatan ini yang pernah saya post pada 28hb Disember 2005. Perasaan itu kembali muncul, maka nasihat ini sekali lagi perlu timbul.
Kata Chef Li, antara kemungkinan yang bakal dihadapi jika anda memilih untuk menjadi usahawan jalanan ialah:-
1-Perlu komitmen 100%, lupakan siapa anda atau personaliti anda sebelum ini.
2-Cemuhan daripada kawan, saudara, keluarga yang tidak memahami tindakan anda.
3-Sesekali anda dilanda kekesalan.
4-Anda merasa tidak sabar, sensitif dan mudah jengkel.
5-Apa yang dirancang tidak menjadi.
6-Strategi yang diatur tidak mendatangkan hasil.
7-Semakin lama semakin kelam, kejayaan masih jauh seperti sebuah fatamorgana.
8-Kejayaan dirasakan masih lambat dan terlalu jauh.
9-Merasa sangat letih dan tidak ada upaya lagi.
10-Anda mulai rasa benci kepada tempat berniaga dan barang-barang yang kena mengena dengan perniagaan anda.
Jika semua atau sebahagian dari fenomena ini berlaku, JANGAN BERHENTI tetapi bercutilah. Buat analisa atau 'review' ke atas bisnes anda. Kaji kelemahan dan kekurangan. Pergi berkursus, ceramah motivasi atau baca buku motivasi. Cari kawan-kawan yang positif, makanlah dengan berselera dan ceriakan hati anda. Mulakan kembali perniagaan insyaAllah kemungkinan yang seterusnya akan menggembirakan hati anda.
Kata Chef Li, antara kemungkinan yang bakal dihadapi jika anda memilih untuk menjadi usahawan jalanan ialah:-
1-Perlu komitmen 100%, lupakan siapa anda atau personaliti anda sebelum ini.
2-Cemuhan daripada kawan, saudara, keluarga yang tidak memahami tindakan anda.
3-Sesekali anda dilanda kekesalan.
4-Anda merasa tidak sabar, sensitif dan mudah jengkel.
5-Apa yang dirancang tidak menjadi.
6-Strategi yang diatur tidak mendatangkan hasil.
7-Semakin lama semakin kelam, kejayaan masih jauh seperti sebuah fatamorgana.
8-Kejayaan dirasakan masih lambat dan terlalu jauh.
9-Merasa sangat letih dan tidak ada upaya lagi.
10-Anda mulai rasa benci kepada tempat berniaga dan barang-barang yang kena mengena dengan perniagaan anda.
Jika semua atau sebahagian dari fenomena ini berlaku, JANGAN BERHENTI tetapi bercutilah. Buat analisa atau 'review' ke atas bisnes anda. Kaji kelemahan dan kekurangan. Pergi berkursus, ceramah motivasi atau baca buku motivasi. Cari kawan-kawan yang positif, makanlah dengan berselera dan ceriakan hati anda. Mulakan kembali perniagaan insyaAllah kemungkinan yang seterusnya akan menggembirakan hati anda.
Wednesday, July 05, 2006
Exhibition: Food-Pack Malaysia 2006
17th Malaysia International Food Processing & Packaging Exhibition;
pameran ini akan diadakan pada 6 ~ 9hb Julai ini bertempat di PWTC.
pameran ini akan diadakan pada 6 ~ 9hb Julai ini bertempat di PWTC.