Keperluan pelanggan terhadap kek amat tinggi sekali. Selain daripada menyediakan kek ready-made, kek tempahan juga perlu di pandang serius. Kek tempahan khas seperti kek pertunangan, kek perkahwinan, kek harijadi dan kek yang memerlukan hasil kerja 'customised' memerlukan 7 hari untuk tempahan.
Masalahnya kebanyakan pelanggan yang datang adalah pelanggan yang kesuntukan masa. Mereka memerlukan kek tersebut dalam masa singkat; dua tiga ke empat hari. Dalam keadaan kemampuan yang terhad sekarang, saya terpaksa menolak tempahan tersebut. Menolak tempahan adalah petanda kurang baik untuk perniagaan ini. Apa pula pandangan pelanggan nanti. Perlu ada alternatif lain.
Setakat yang dapat saya fikirkan ialah:
1. Berhenti kerja, buat kek sendiri.(Aiyooo...!!)
2. Cari pekerja buat kek (mmm... kena kira kemampuan nak bayar gaji ni. Jualan sebulan ni tak menunjukkan tanda-tanda kemampuan lagi)
3. Cari lagi kawan yang yakin boleh membuat kek tempahan dalam masa singkat. (Siapa?? ada ka sesiapa yang sudi?)
Apa pendapat kawan-kawan?
Wednesday, March 28, 2007
Thursday, March 22, 2007
Petisejuk kek
Dah dua hari kedai tu hilang penyeri... Petisejuk kek terpaksa dihantar ke pusat servis CKE untuk pemeriksaan kerana mengalami penyakit terlampau sejuk.
Bayangkan kedai tu tanpa petisejuk kek ditengah.. Betul macam kedai belum siap. Waduhh..
Bayangkan kedai tu tanpa petisejuk kek ditengah.. Betul macam kedai belum siap. Waduhh..
Tuesday, March 20, 2007
Baker's Place - The Study
The Baker's Place masih lagi diperingkat percubaan. 'Appearance' nya juga masih banyak yang perlu diperkemaskan. Belum 100% siap.. Kenapa??
Tak cukup duit? Ehem.. ada la sangkut sikit. Itu lah sebab utama kenapa kedai tu masih tak dapat disiapkan 100% mengikut apa yang saya inginkan. Beroperasi secara 'apa yang ada' sahaja dulu. Namun risiko nya tetap ada; first impression pelangganlah kena diambil kira. Namun buat masa ini Alhamdulillah komuniti sekitar memberikan sokongan padu kepada kami. Mereka terus-menerus datang membeli roti dan kek di sini. Menjadi tanggungjawab kami untuk terus meningkatkan kualiti kami.
Sebab kedua ialah tak cukup masa? Bukan tak cukup masa. Semua orang dapat sama 24jam sehari, cuma saya terpaksa habiskan masa 11jam sehari untuk komitmen terhadap karier sebagai 'tukang jawab telefon'. Jangan la suruh saya berhenti kerja sekarang. Saya pernah kata kalau jualan di kedai boleh mencecah dua kali gaji saya, akan saya pertimbangkan dan buat rancangan untuk berhenti kerja dan berniaga sepenuh masa. Sekarang belum lagi.
Orang harapan saya sekarang (isteriku Fiza) bekerja di kedai dari jam 8 pagi hingga tutup kedai jam 10.30 malam. Harap-harap dia dapat bertahan sementara kedai ini masih dalam tempoh percubaan dan inilah tempoh pembelajaran yang paling sukar buat kami. Bila dah selesai nanti kami tak perlu lagi berada di kedai. Boleh fokus buat marketing pula. Sambil menjenguk peluang kedai seterusnya.. ehem. Harap kami berjaya. InsyaAllah.
Tak cukup duit? Ehem.. ada la sangkut sikit. Itu lah sebab utama kenapa kedai tu masih tak dapat disiapkan 100% mengikut apa yang saya inginkan. Beroperasi secara 'apa yang ada' sahaja dulu. Namun risiko nya tetap ada; first impression pelangganlah kena diambil kira. Namun buat masa ini Alhamdulillah komuniti sekitar memberikan sokongan padu kepada kami. Mereka terus-menerus datang membeli roti dan kek di sini. Menjadi tanggungjawab kami untuk terus meningkatkan kualiti kami.
Sebab kedua ialah tak cukup masa? Bukan tak cukup masa. Semua orang dapat sama 24jam sehari, cuma saya terpaksa habiskan masa 11jam sehari untuk komitmen terhadap karier sebagai 'tukang jawab telefon'. Jangan la suruh saya berhenti kerja sekarang. Saya pernah kata kalau jualan di kedai boleh mencecah dua kali gaji saya, akan saya pertimbangkan dan buat rancangan untuk berhenti kerja dan berniaga sepenuh masa. Sekarang belum lagi.
Orang harapan saya sekarang (isteriku Fiza) bekerja di kedai dari jam 8 pagi hingga tutup kedai jam 10.30 malam. Harap-harap dia dapat bertahan sementara kedai ini masih dalam tempoh percubaan dan inilah tempoh pembelajaran yang paling sukar buat kami. Bila dah selesai nanti kami tak perlu lagi berada di kedai. Boleh fokus buat marketing pula. Sambil menjenguk peluang kedai seterusnya.. ehem. Harap kami berjaya. InsyaAllah.
Friday, March 16, 2007
ZahuriNina at The Baker's Place
Terima kasih. Bersusah payah Kak Nina naik teksi dari Pandan Jaya ke Bandar Tun Razak ni untuk hantar kek. Kesungguhan Kak Nina menghasilkan yang terbaik sangat dihargai. Nah ini dia kek coklat kukus dengan lapisan moose coklat istimewa di dalamnya; dcoration ringkas dengan lakaran piping jelly. Anda boleh dapatkan nya di The Baker's Place Bandar Tun Razak.
-klik pada foto untuk paparan lebih besar-
Tak lupa juga Kak Nina ada bagi bunga dan kad ucapan.
-klik pada foto untuk paparan lebih besar-
Tak lupa juga Kak Nina ada bagi bunga dan kad ucapan.
Wednesday, March 14, 2007
Kak Mis at The Baker's Place
Dalam kerisauan anaknya ditahan di wad hospital kerana demam panas, sempat juga Kak Mis menghantar kek ini ke kedai saya. Harap anak Kak Mis cepat sembuh dan dapat balik ke rumah.
Hasil kerja tangan Kak Mis ini saya pamerkan di dalam peti sejuk dua pintu (ni ayat Kak Mon ni hehe.) Ramai pelanggan memuji hasil seni Kak Mis ini. Masing-masing kata, "Nak order kek kawin kat sinilah nanti."
Hasil kerja tangan Kak Mis ini saya pamerkan di dalam peti sejuk dua pintu (ni ayat Kak Mon ni hehe.) Ramai pelanggan memuji hasil seni Kak Mis ini. Masing-masing kata, "Nak order kek kawin kat sinilah nanti."
Monday, March 12, 2007
Terima kasih
Alhamdulillah.
Jutaan terima kasih saya ucapkan kepada rakan-rakan dan semua pengunjung The Baker's Place yang memberikan sokongan serta mendoakan kejayaan terhadap usaha pembukaan kedai roti dan kek, The Baker's Place ini.
InsyaAllah, bermula dengan apa yang ada dulu; sedikit demi sedikit saya sedang mengusahakan penambahbaikan terhadap produk dan perkhidmatan.
Buat masa ini kedai ini dikendalikan oleh 4 orang.
Fiza - isteri saya
Ida - adik ipar
Edi - adik saya
Bahtiar - saya lah tu..
Pasukan sokongan pula menjurus kepada produksi kek terdiri daripada:
Kak Mis (naza214)
Kak Nina (zahurinina)
Sarah Jasmine
Abang Ipin
Chef Ramli
Pada peringkat permulaan ini saya akan sempurnakan dulu operasi kedai ini kepada yang lebih sistematik dan terkawal. Maklumlah kami bermula secara agak kelam kabut sedikit, maka banyak benda yang jadi tak teratur. Bila operasi kedai dah stabil nanti, barulah kami akan membuat produksi untuk dihantar keluar. Dan operasi kedai akan dilepaskan sedikit demi sedikit kepada Edi dan Ida. Target: 6 bulan
Jutaan terima kasih saya ucapkan kepada rakan-rakan dan semua pengunjung The Baker's Place yang memberikan sokongan serta mendoakan kejayaan terhadap usaha pembukaan kedai roti dan kek, The Baker's Place ini.
InsyaAllah, bermula dengan apa yang ada dulu; sedikit demi sedikit saya sedang mengusahakan penambahbaikan terhadap produk dan perkhidmatan.
Buat masa ini kedai ini dikendalikan oleh 4 orang.
Fiza - isteri saya
Ida - adik ipar
Edi - adik saya
Bahtiar - saya lah tu..
Pasukan sokongan pula menjurus kepada produksi kek terdiri daripada:
Kak Mis (naza214)
Kak Nina (zahurinina)
Sarah Jasmine
Abang Ipin
Chef Ramli
Pada peringkat permulaan ini saya akan sempurnakan dulu operasi kedai ini kepada yang lebih sistematik dan terkawal. Maklumlah kami bermula secara agak kelam kabut sedikit, maka banyak benda yang jadi tak teratur. Bila operasi kedai dah stabil nanti, barulah kami akan membuat produksi untuk dihantar keluar. Dan operasi kedai akan dilepaskan sedikit demi sedikit kepada Edi dan Ida. Target: 6 bulan
Thursday, March 08, 2007
Papantanda dah naik
Sarah Jasmine at The Baker's Place
Bagi menyokong produk kek di kedai, saya menjalinkan kerjasama dengan beberapa orang sahabat yang sudi bekerjasama memajukan The Baker's Place. Salah seorang (dua orang sebenarnya) darinya ialah Sarah Jasmine. Gandingan dua orang sahabat karib yang menamakan diri mereka Sarah Jasmine
Berikut adalah sampel produk yang mereka bawa semalam. Anda boleh dapatkannya di The Baker's Place Bandar Tun Razak.
Cupcakes & Brownies
Berikut adalah sampel produk yang mereka bawa semalam. Anda boleh dapatkannya di The Baker's Place Bandar Tun Razak.
Cupcakes & Brownies
Tuesday, March 06, 2007
Monday, March 05, 2007
Waktu perniagaan
Waktu perniagaan The Baker's Place
Isnin-Khamis : 7.30 pagi hingga 10.00 malam
Jumaat : 3.00 petang hingga 11.00 malam
Sabtu & Ahad : 7.30 pagi hingga 11.00 malam
Cuti umum juga dibuka.
Isnin-Khamis : 7.30 pagi hingga 10.00 malam
Jumaat : 3.00 petang hingga 11.00 malam
Sabtu & Ahad : 7.30 pagi hingga 11.00 malam
Cuti umum juga dibuka.