Thursday, April 26, 2007
My dream
Dah tamat tempoh berehat dah ni. Sempat juga ke bengkel pengurusan kewangan Aziz Ibrahim CFP. Alhamdulillah jalan dah nampak jelas. Platform kewangan perlu diusahakan. Perusahaan ini perlukan satu platform yang sangat kukuh kerana saya takkan cukup dengan satu, dua, tiga kedai saja. Orang-orang yang komited patut diberi peluang untuk mempunyai perniagaan sendiri. Lebih banyak Baker's Place akan diujudkan. You'll see it.
Friday, April 13, 2007
Ulangtahun ke-2 Baker's Place
13hb April 2005 ialah tarikh blog bakersplace ini mula dibuka.
Dalam tempoh dua tahun ini bermacam-macam peristiwa berlaku.
Pencapaian masih lagi dianggap perlahan. Tak mengapalah biar perlahan asalkan berhasil. Dalam menempuhi liku-liku perjalanan ini seringkali saya menemui jalan buntu.
Dihari ulangtahun kedua ini pun saya sedang mengalami jalan buntu itu.
Oleh itu saya nak berehat seketika, sambil baca buku Dare To Fail-Billi Lim.
Ini ke cara nak meraikan ulangtahun?
****************************************************************************
Kata Chef Li, antara kemungkinan yang bakal dihadapi jika anda memilih untuk menjadi usahawan jalanan ialah:-
1-Perlu komitmen 100%, lupakan siapa anda atau personaliti anda sebelum ini.
2-Cemuhan daripada kawan, saudara, keluarga yang tidak memahami tindakan anda.
*3-Sesekali anda dilanda kekesalan.
*4-Anda merasa tidak sabar, sensitif dan mudah jengkel.
5-Apa yang dirancang tidak menjadi.
6-Strategi yang diatur tidak mendatangkan hasil.
7-Semakin lama semakin kelam, kejayaan masih jauh seperti sebuah fatamorgana.
8-Kejayaan dirasakan masih lambat dan terlalu jauh.
*9-Merasa sangat letih dan tidak ada upaya lagi.
10-Anda mulai rasa benci kepada tempat berniaga dan barang-barang yang kena mengena dengan perniagaan anda.
Jika semua atau sebahagian dari fenomena ini berlaku, JANGAN BERHENTI tetapi bercutilah. Buat analisa atau 'review' ke atas bisnes anda. Kaji kelemahan dan kekurangan. Pergi berkursus, ceramah motivasi atau baca buku motivasi. Cari kawan-kawan yang positif, makanlah dengan berselera dan ceriakan hati anda. Mulakan kembali perniagaan insyaAllah kemungkinan yang seterusnya akan menggembirakan hati anda.
Dalam tempoh dua tahun ini bermacam-macam peristiwa berlaku.
Pencapaian masih lagi dianggap perlahan. Tak mengapalah biar perlahan asalkan berhasil. Dalam menempuhi liku-liku perjalanan ini seringkali saya menemui jalan buntu.
Dihari ulangtahun kedua ini pun saya sedang mengalami jalan buntu itu.
Oleh itu saya nak berehat seketika, sambil baca buku Dare To Fail-Billi Lim.
Ini ke cara nak meraikan ulangtahun?
****************************************************************************
Kata Chef Li, antara kemungkinan yang bakal dihadapi jika anda memilih untuk menjadi usahawan jalanan ialah:-
1-Perlu komitmen 100%, lupakan siapa anda atau personaliti anda sebelum ini.
2-Cemuhan daripada kawan, saudara, keluarga yang tidak memahami tindakan anda.
*3-Sesekali anda dilanda kekesalan.
*4-Anda merasa tidak sabar, sensitif dan mudah jengkel.
5-Apa yang dirancang tidak menjadi.
6-Strategi yang diatur tidak mendatangkan hasil.
7-Semakin lama semakin kelam, kejayaan masih jauh seperti sebuah fatamorgana.
8-Kejayaan dirasakan masih lambat dan terlalu jauh.
*9-Merasa sangat letih dan tidak ada upaya lagi.
10-Anda mulai rasa benci kepada tempat berniaga dan barang-barang yang kena mengena dengan perniagaan anda.
Jika semua atau sebahagian dari fenomena ini berlaku, JANGAN BERHENTI tetapi bercutilah. Buat analisa atau 'review' ke atas bisnes anda. Kaji kelemahan dan kekurangan. Pergi berkursus, ceramah motivasi atau baca buku motivasi. Cari kawan-kawan yang positif, makanlah dengan berselera dan ceriakan hati anda. Mulakan kembali perniagaan insyaAllah kemungkinan yang seterusnya akan menggembirakan hati anda.
Thursday, April 12, 2007
IKLAN - Kursus Bakeri dibiayai LZS
-- IKLAN INI DIPANJANGKAN DARI BLOG
CHEFFARID --
Assalamualaikum,,,Sebagai langkah permulaan untuk merubah taraf ekonomi sesebuah keluarga, adalah mencari ilmu sebanyak mungkin sebagai persediaan, agar mempunyai kerjaya yang baik untuk memperbaiki taraf ekonomi keluarga. Sehubungan dengan itu Bakeri Ria Academy akan menganjurkan Kursus Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Peluang ini dibuka kepada Anak2 Asnaf yang telah berdaftar dengan Lembaga Zakat Selangor.Butir Kursus adalah:
Kursus : Certificate (SKM) Junior Baker Level 1 (6 Bulan)
Certificate (SKM) Baker Level 2 (6 Bulan)
Hari : Isnin - Jumaat
Masa : 9.00 am - 05.00 pm
Hostel & Makan Minum : Disediakan
Elaun : RM 100 sebulan
Kelayakan * 16 tahun ke atas*Boleh membaca dan menulis*Ibu Bapa telah mendaftar dengan LEMBAGA ZAKAT SELANGOR.
Segala pembiayaan pengajian akan ditanggung LZS.
Kepada sesiapa yang berminat, sila hubungi cheffarid 019-3824067 atau 03-41078917. sekian
CHEFFARID --
Assalamualaikum,,,Sebagai langkah permulaan untuk merubah taraf ekonomi sesebuah keluarga, adalah mencari ilmu sebanyak mungkin sebagai persediaan, agar mempunyai kerjaya yang baik untuk memperbaiki taraf ekonomi keluarga. Sehubungan dengan itu Bakeri Ria Academy akan menganjurkan Kursus Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Peluang ini dibuka kepada Anak2 Asnaf yang telah berdaftar dengan Lembaga Zakat Selangor.Butir Kursus adalah:
Kursus : Certificate (SKM) Junior Baker Level 1 (6 Bulan)
Certificate (SKM) Baker Level 2 (6 Bulan)
Hari : Isnin - Jumaat
Masa : 9.00 am - 05.00 pm
Hostel & Makan Minum : Disediakan
Elaun : RM 100 sebulan
Kelayakan * 16 tahun ke atas*Boleh membaca dan menulis*Ibu Bapa telah mendaftar dengan LEMBAGA ZAKAT SELANGOR.
Segala pembiayaan pengajian akan ditanggung LZS.
Kepada sesiapa yang berminat, sila hubungi cheffarid 019-3824067 atau 03-41078917. sekian
Wednesday, April 11, 2007
Dapat orang baru
Pekerja baru saya dah berhenti kerja pada hari keempat. Dia dah dipanggil untuk melapor diri di kem latihan Port Dickson. Bagus betul budak tu minat sungguh jadi sojar. Empat hari tu sempatlah dia belajar buat roti. Pengalaman yang sangat berharga untuknya.
Semalam, jam 8 malam dengan tak disangka-sangka saya dapat seorang penganti. Ini semua kuasa Allah. Lulus temuduga, jam tu juga saya confirm suruh dia datang kerja keesokan paginya.
Dia ada ijazah 'Hot-Cat' dari UiTM. Dia sanggup terima kerja bermula dari basic. Willing to learn? willing to take the callenge? Okay she is now my new apprentice. Saya akan latih dia hingga dia boleh jaga kedai tu tanpa saya dan isteri berada disitu. Kami akan buka cawangan lagi. Jadi dengan kelebihan yang dia ada, kami akan bina satu sistem pengurusan yang sesuai dengan rancangan saya ni. Harap dia adalah pilihan yang tepat.
Semalam, jam 8 malam dengan tak disangka-sangka saya dapat seorang penganti. Ini semua kuasa Allah. Lulus temuduga, jam tu juga saya confirm suruh dia datang kerja keesokan paginya.
Dia ada ijazah 'Hot-Cat' dari UiTM. Dia sanggup terima kerja bermula dari basic. Willing to learn? willing to take the callenge? Okay she is now my new apprentice. Saya akan latih dia hingga dia boleh jaga kedai tu tanpa saya dan isteri berada disitu. Kami akan buka cawangan lagi. Jadi dengan kelebihan yang dia ada, kami akan bina satu sistem pengurusan yang sesuai dengan rancangan saya ni. Harap dia adalah pilihan yang tepat.
Tuesday, April 10, 2007
Jom masuk dapur bakeri
Anda biasa buat roti dirumah? Untuk makan seisi keluarga atau untuk jualan?
Anda berminat atau bercita-cita membuka kedai bakeri suatu hari nanti?
Anda sudah mengikuti kelas membuat roti dan ingin tahu serta merasai sendiri bagaimana dapur bakeri beroperasi?
Cakap-cakap kosong tiada gunanya. Rasakan sendiri pengalamannya sebelum anda berhasrat membuka kedai bakeri baru.
Anda boleh merasai pengalamannya SECARA PERCUMA di The Baker's Place. Anda cuma perlu bersama-sama kami dari awal proses hingga akhir proses menyediakan roti selama 4 setengah jam. Tawaran ini terhad kepada seorang sahaja bagi satu sesi. Dapur kami sempit kak oii.. :)
Kami bukan berhasrat untuk mengajar anda tetapi kami ingin berkongsi dengan anda. Sebenarnya kami lah yang akan belajar dari anda. Kita boleh berkongsi idea dan tips tentang roti.
4 setengah jam pada hujung minggu (Sabtu atau Ahad) anda akan bersama-sama kami membuat roti untuk produksi jualan pada hari tersebut.
Pagi bermula jam 8 dan berakhir jam 12.30 tengahari.
Sebelah petang pula bermula jam 2 dan berakhir pada jam 6.30 petang.
Bermakna Sabtu pagi ada seorang dan petang ada seorang. Ahad pagi juga seorang dan petang seorang.
Sesiapa yang berminat sila buat temujanji melalui telefon. Maaf SMS kadangkala tak dapat dijawab. Cepat!! Tawaran ini untuk tempoh masa terhad sahaja. Maaf, tawaran ini bukan untuk yang pertama kali belajar buat roti.
******* TAWARAN SUDAH DITUTUP ******
Anda berminat atau bercita-cita membuka kedai bakeri suatu hari nanti?
Anda sudah mengikuti kelas membuat roti dan ingin tahu serta merasai sendiri bagaimana dapur bakeri beroperasi?
Cakap-cakap kosong tiada gunanya. Rasakan sendiri pengalamannya sebelum anda berhasrat membuka kedai bakeri baru.
Anda boleh merasai pengalamannya SECARA PERCUMA di The Baker's Place. Anda cuma perlu bersama-sama kami dari awal proses hingga akhir proses menyediakan roti selama 4 setengah jam. Tawaran ini terhad kepada seorang sahaja bagi satu sesi. Dapur kami sempit kak oii.. :)
Kami bukan berhasrat untuk mengajar anda tetapi kami ingin berkongsi dengan anda. Sebenarnya kami lah yang akan belajar dari anda. Kita boleh berkongsi idea dan tips tentang roti.
4 setengah jam pada hujung minggu (Sabtu atau Ahad) anda akan bersama-sama kami membuat roti untuk produksi jualan pada hari tersebut.
Pagi bermula jam 8 dan berakhir jam 12.30 tengahari.
Sebelah petang pula bermula jam 2 dan berakhir pada jam 6.30 petang.
Bermakna Sabtu pagi ada seorang dan petang ada seorang. Ahad pagi juga seorang dan petang seorang.
Sesiapa yang berminat sila buat temujanji melalui telefon. Maaf SMS kadangkala tak dapat dijawab. Cepat!! Tawaran ini untuk tempoh masa terhad sahaja. Maaf, tawaran ini bukan untuk yang pertama kali belajar buat roti.
******* TAWARAN SUDAH DITUTUP ******
Monday, April 09, 2007
Satu petang bersama Kak Mis
Terkejut tiba-tiba Kak Mis muncul dari pintu belakang kedai. Saya tengah baik punya makan roti dengan kari ikan hehe...
Sabtu jam 2 petang tu, Kak Mis datang untuk sama-sama 'test' bakar kek span. Kami bancuh adunan satu kilo menggunakan sponge mix. Kami mencuba kek 5.5", 7" dan 9".
Kek 5" diisi dengan 300g adunan, 7" dengan 350g dan kek 9" diisi 500g. Temperature setting, api atas dan api bawah dicuba bagi sama 170 degree C. Sempat juga Kak Mis demo cara buat kek marble. Hasil hari itu, kek 9" kurang memuaskan. Kek 5" dan 7" nampaknya macam menjadi. Kena cuba lagi temperature setting kek 9" dilain kali.
Kek masih panas dan tak boleh dihias krim lagi, jadi kami pun teruskan dengan membancuh roti.
Kak Mis terpaksa follow sesi buat roti pula. Memang jadual buat roti untuk jualan di kedai dah lewat sikit. Kak Mis pun sporting, nak join sekali buat roti. Jadi 4 jam seterusnya Kak Mis dapatlah merasakan pengalaman meletihkan membuat roti di kedai. Tunggu sampai Cheese Stick sejuk sikit. Bekal untuk anaknya, peminat Cheese Stick. Terima kasih Kak Mis.
Ahad pagi, saya sendiri cuba bancuh kek 2 kilo adunan. Alhamdulillah semua kek jadi sangat memuaskan. Saya buat krim dan cuba pula buat deco yang ringkas. Paling senang buat hiasan coklat cair. Petang tu sempat lah jual hasil keluaran sendiri; 2 biji kek 9" (orang panggil kek sekilo). Lepas ni kami akan tingkatkan kemahiran dan saya akan rancang masa untuk kami buat kek. Walau tak dapat buat banyak tapi bolehlah menambahkan pendapatan jualan hasil tangan sendiri.
Sabtu jam 2 petang tu, Kak Mis datang untuk sama-sama 'test' bakar kek span. Kami bancuh adunan satu kilo menggunakan sponge mix. Kami mencuba kek 5.5", 7" dan 9".
Kek 5" diisi dengan 300g adunan, 7" dengan 350g dan kek 9" diisi 500g. Temperature setting, api atas dan api bawah dicuba bagi sama 170 degree C. Sempat juga Kak Mis demo cara buat kek marble. Hasil hari itu, kek 9" kurang memuaskan. Kek 5" dan 7" nampaknya macam menjadi. Kena cuba lagi temperature setting kek 9" dilain kali.
Kek masih panas dan tak boleh dihias krim lagi, jadi kami pun teruskan dengan membancuh roti.
Kak Mis terpaksa follow sesi buat roti pula. Memang jadual buat roti untuk jualan di kedai dah lewat sikit. Kak Mis pun sporting, nak join sekali buat roti. Jadi 4 jam seterusnya Kak Mis dapatlah merasakan pengalaman meletihkan membuat roti di kedai. Tunggu sampai Cheese Stick sejuk sikit. Bekal untuk anaknya, peminat Cheese Stick. Terima kasih Kak Mis.
Ahad pagi, saya sendiri cuba bancuh kek 2 kilo adunan. Alhamdulillah semua kek jadi sangat memuaskan. Saya buat krim dan cuba pula buat deco yang ringkas. Paling senang buat hiasan coklat cair. Petang tu sempat lah jual hasil keluaran sendiri; 2 biji kek 9" (orang panggil kek sekilo). Lepas ni kami akan tingkatkan kemahiran dan saya akan rancang masa untuk kami buat kek. Walau tak dapat buat banyak tapi bolehlah menambahkan pendapatan jualan hasil tangan sendiri.
Thursday, April 05, 2007
Monday, April 02, 2007
Baru sebulan....
Baru sebulan beroperasi, bermacam-macam pelajaran terpaksa dilalui.
Masalah kek nampak gaya macam boleh diatasi. Terima kasih kepada semua yang sudi memberikan pendapat dan cadangan.
Abang Ipin boleh menyahut cabaran 2 hari order untuk kek harijadi.
Wedding Cake ataupun kek yang nak dilukis-lukis tu kena lah juga ambil masa 7 hari.
Pada saya, ini ialah jalan penyelesaian sementara sahaja. Takkan selama-lamanya saya nak bergantung kepada Abang Ipin. Saya perlu ada 'backup'. Saya perlu fikirkan juga bagaimana nak menjaga kualiti. Ini harus kena dengan 'control' yang baik. Mana-mana yang saya susah nak control tu nanti saya akan lepaskan. Kita lihat keputusannya pada bulan kedua beroperasinya kedai ini nanti.
Esok, adik saya akan berhenti. Dia sangat diperlukan di kampung. Tak mengapalah. Mungkin nanti mana tau saya boleh buatkan satu kedai bakeri di kampung untuk diusahakan adik-beradik.
Tempatnya akan diganti dengan seorang pekerja 'part time' yang perlu dilatih. Saya suka personaliti budak ni. Bakal anggota tentera. Dia ni seorang saja yang lulus soalan tahap kedua dalam temuduga kerja. Soalan tahap kedua ni cuma ada satu soalan je.. hehehe.. Solat lima waktu tak?
Masalah kek nampak gaya macam boleh diatasi. Terima kasih kepada semua yang sudi memberikan pendapat dan cadangan.
Abang Ipin boleh menyahut cabaran 2 hari order untuk kek harijadi.
Wedding Cake ataupun kek yang nak dilukis-lukis tu kena lah juga ambil masa 7 hari.
Pada saya, ini ialah jalan penyelesaian sementara sahaja. Takkan selama-lamanya saya nak bergantung kepada Abang Ipin. Saya perlu ada 'backup'. Saya perlu fikirkan juga bagaimana nak menjaga kualiti. Ini harus kena dengan 'control' yang baik. Mana-mana yang saya susah nak control tu nanti saya akan lepaskan. Kita lihat keputusannya pada bulan kedua beroperasinya kedai ini nanti.
Esok, adik saya akan berhenti. Dia sangat diperlukan di kampung. Tak mengapalah. Mungkin nanti mana tau saya boleh buatkan satu kedai bakeri di kampung untuk diusahakan adik-beradik.
Tempatnya akan diganti dengan seorang pekerja 'part time' yang perlu dilatih. Saya suka personaliti budak ni. Bakal anggota tentera. Dia ni seorang saja yang lulus soalan tahap kedua dalam temuduga kerja. Soalan tahap kedua ni cuma ada satu soalan je.. hehehe.. Solat lima waktu tak?