Okay nak modify sikit post yang lepas. Taruk resepi sekali. Resepi standard dari kilang tepung cap kunci.
Bahan:
1000g tepung high protein
20g instant yeast
5g bread improver
15g garam
50g susu tepung
250g gula pasir
450g air sejuk (sejuk ais)
2 biji telur gred-B
100g butter atau marjerin
100g shortening
Cara Membuat:
Campurkan semua bahan yang kering dan gaulkan. Kemudian masukkan telur & air, adun rata sekitar 5 minit sehingga dapat satu doh kasar. Masukkan butter/margarine dan shortening dan uli lagi 20 minit sehingga dapat doh yang kenyal. Rehatkan doh dalam bekas bertutup sekitar 15minit, kemudian potong, timbang 50g atau 60g setiap satu dan bulatkan. Rehatkan lagi sekitar 10minit, lalu bentuk atau isi sesuai selera. Rehatkan lagi sekitar 60 ke 75minit atau 2 kali ukuran asal. Bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah C selama 15 ke 20 minit hingga kekuningan.
Uli doh sehingga cukup kenyal.
Ni lepas ferment dua kali saiz, masukkan ke dalam devider tray
Lepas tu guna devider machine. Dapat ler 36 ketul.
Lepas tu rounding. Lepas tu bentukkan lah sesuka hati.
susun dalam tray pembakar, lepas tu final ferment guna ferment cabinet.
Masukkan ke dalam oven.
Dah siap, sejukkan dan bungkus.
No comments:
Post a Comment