Thursday, June 08, 2006

Scones

Resepi Scones Chef Farid

Bahan-A
240 gram Tepung(Low Protein Flour)
1 sudu Baking Powder
20 gram Milk Powder(susu anak pun boleh)
5 gram Cinnamon(serbuk kayu manis)
Sedikit garam
40 gram Gula halus

B. 45 gram Butter
C. 150 ml Fresh Cream
D. 90 gram Raisin

Proses Kerja:
a. Gaulkan dahulu bahagian A,
b. Masukkan A kedalam Mixer bersama Butter
menggunakan Low Speed, adun hingga sebati
c. Masukkan Fresh Cream, adun hingga sebati-Low Speed
d. Akhir sekali, masukkan raisin - Low Speed
e. Rehatkan dough selama 15 minit
f. Uli dough berbentuk selinder, potong
menggunakan pisau setebal 20mm
g. Sapukan dengan kuning telur, bakar
pada suhu 180 C, selama 15 mint pertama.

Sebarang pertanyaan tentang resepi ini boleh ditanyakan terus di blog Chef Farid

No comments:

Post a Comment