Monday, January 22, 2007

Kerja gila, gila kerja

Alhamdulillah akhirnya siap juga pasang siling di kedai. Terpaksa juga pasang sendiri untuk menjimatkan belanja.

Hari Khamis saya terpaksa ambil lunch hour 2 jam untuk ke kilang 'ceiling board' di Jalan Chan Sow Lin bagi menempah ceiling board dengan segala 'frame' nya sekali.
Kedai saya berkeluasan 576 kaki persegi, ianya memerlukan 72 keping Gypsum Ceiling Board 4'x2'. Belanja ceiling board lengkap dengan frame semuanya ialah hanya RM498.20 sahaja.

Jumaat saya cuti setengah hari; cuti sehari manager tak bagi. Selepas Solat Jumaat tunggu punya tunggu jam 3 setengah petang baru lori sampai. Dalam hujan pula tu...
Lepas punggah semua barang dari atas lori, saya duduk menung sekejap sambil berehat dan memikirkan macammana nak mula kerja pasang siling ni. Tak pernah ku buat kerja ni. Tengok orang buat ada la. Tu kira belajar secara demo la tu ye.. hehe.

'Kerja gila' ini bermula dari jam 6 petang dibantu oleh Fiza isteriku. Panjat tangga juga lah dia. Jam 9 malam bantuan tambahan tiba, adik tiri saya baru sampai dari Kuang. Kerja diteruskan hingga jam 5 pagi (total 11 jam). Fiza pun sama-sama juga bantu menyediakan potongan dawai untuk menggantung siling dan memberikan sokongan moral juga.
Balik pukul 5 pagi, tunggu lepas subuh baru tidur dan bangun semula jam 8 pagi. Tak sampai 2 jam. Semangat giler....

Sabtu jam 9 pagi sambung kerja. Seorang lagi tenaga bantuan tambahan tiba. Kakak saya menghantar anak sulungnya untuk membantu. Kami cuma berhenti rehat untuk makan dan solat saja. Kerja tamat jam 10 malam (total 13jam). Betul-betul macam buruh paksa je. Kesian bebudak tu... Ni kerja gila ke gila kerja namanya ni?

Hari Ahad kami start tengahari. Buat kerja ringan saja. Touch-up mana yang patut sambil buat wiring pasang lampu.
Untuk siling ni saya anggarkan penjimatan sebanyak RM1200 ke RM1500. Alhamdulillah. :)

Dah siap sedia untuk pasang lantai 'tiles' dalam minggu ini juga. InsyaAllah pasang tiles sendiri juga nanti. Gambar? nanti dah siap baru upload ok :)

No comments:

Post a Comment