Wednesday, December 28, 2005

Jangan berhenti.!! tetapi bercutilah.

Kata Chef Li, antara kemungkinan yang bakal dihadapi jika anda memilih untuk menjadi usahawan jalanan ialah:-
1-Perlu komitmen 100%, lupakan siapa anda atau personaliti anda sebelum ini.
2-Cemuhan daripada kawan, saudara, keluarga yang tidak memahami tindakan anda.
3-Sesekali anda dilanda kekesalan.
4-Anda merasa tidak sabar, sensitif dan mudah jengkel.
5-Apa yang dirancang tidak menjadi.
6-Strategi yang diatur tidak mendatangkan hasil.
7-Semakin lama semakin kelam, kejayaan masih jauh seperti sebuah fatamorgana.
8-Kejayaan dirasakan masih lambat dan terlalu jauh.
9-Merasa sangat letih dan tidak ada upaya lagi.
10-Anda mulai rasa benci kepada tempat berniaga dan barang-barang yang kena mengena dengan perniagaan anda.

Jika semua atau sebahagian dari fenomena ini berlaku, JANGAN BERHENTI tetapi bercutilah. Buat analisa atau 'review' ke atas bisnes anda. Kaji kelemahan dan kekurangan. Pergi berkursus, ceramah motivasi atau baca buku motivasi. Cari kawan-kawan yang positif, makanlah dengan berselera dan ceriakan hati anda. Mulakan kembali perniagaan insyaAllah kemungkinan yang seterusnya akan menggembirakan hati anda.

Friday, December 23, 2005

Tempoh bertenang

Bukan dalam akta MLM saja ada tempoh bertenang, jual roti tepi jalan pun kena gak tempoh bertenang. Mula hari ni saya akan berehat seketika. Year end closing lah katakan ye. Jumpa lagi tahun depan... *wink*

Wednesday, December 21, 2005

Market Study - Baker's point of view

-catatan sendiri-

Hari: Isnin 19/12/05
Lokasi: Stesen LRT Bdr Tasik Selatan
Masa: 5.30pm ~ 6.30pm (1 jam saja)
Produk: 24pcs Egg Tart, 15pcs Pizza Bun
Hasil: Egg Tart habis, Pizza Bun baki 2pcs
Catatan:
Prospek customer yang lebih bagus - Ramai orang & ada hentian bas, ada bas dan ada orang tunggu bas (kalau setakat ada bus stop saja tak guna la).
Persaingan - Ada pakcik jual Pau, aci jual kacang putih dan makcik jual kuih & nasi lemak berlauk.
Specific Location - Kawasan lapang antara kacang putih dan pau, redup petang tapi takde bumbung.
Logistik - Naik LRT saja. Bawa tray & kerusi lipat naik LRT? Selamber..... hahaha. Boleh kalau nak bawa kereta tapi masa balik nanti confirm jalan jem giler kat jalan masuk BTR.
Rancangan susulan - Next time nak cuba bawa kereta. Bawa payung, meja, kerusi lipat dan barang dagangan.

Hari: Selasa 20/12/05
Lokasi: Pasar Malam Selasa Jln Makmur BTR
Masa: 5.30pm ~ 9.00pm (3.5 jam)
Produk: 24pcs Egg Tart, 20pcs Pizza Bun, 6pcs Red Bean Bun
Hasil: Egg Tart habis, Pizza Bun baki 1pc, Red Bean Bun baki 3pcs
Catatan:
Prospek customer - memang ramai lalu lalang.
Persaingan - ramai peniaga makanan lain
Logistik - dekat ngan rumah, jalan kaki pun boleh
Egg Tart dilihat menarik waktu terang sebelum maghrib ramai beli. Malam saya tak pasang lampu, cuma tumpang cahaya lampu gerai sebelah; sebab tu tak menarik.
Catatan: Tempoh masa panjang (petang sampai malam), takde tapak kosong (tumpang selit kat tapak orang je), pakcik AJK tak 'mesra' dan penat esok nak kerja; itulah antara faktor yang membimbangkan.
Rancangan susulan - Tangguh

nota:
kapasiti pengeluaran sekarang - Egg tart meningkat dari 1kg/day(52pcs) kepada 1.5kg/day(78pcs). Kaedah pembuatan telah dikemaskinikan. Pastry disediakan siap dengan acuan dan disimpan didalam peti sejuk. Esok cuma nak bancuh egg castard filling saja dan sedia untuk dimasak.
Roti masih 2kg/day(65pcs). (Mrs Baker kata dia boleh bikin roti 3kg/day dengan syarat mesti mau kasi jual habis. Huh inilah cabarannya....

Monday, December 19, 2005

Sponge Cake

Sponge Cake banyak digunakan sebagai asas pelbagai kek. Kaedah penyediaan Sponge Cake juga ada beberapa cara.

Salah satu cara ialah dengan menggunakan Sponge Cake Mix yang boleh dibeli di kedai bahan kek. Saya sarankan supaya belilah yang lokal dan diyakini halal contohnya dari Kuantan Flour Mill Boleh tanya di kedai bahan dia guna brand apa.

Lagi satu cara ialah kaedah Emulsified Sponge Cake. Yang ni menggunakan bahan emulsi kek yang macam minyak gris warna oren tu. Sekali lagi tanya dulu pada si penjual tu.

Cara yang paling asas sekali ialah Traditional Sponge Cake. Nah resepinya saya tampilkan disini ya. Kalau nak cuba silakan.

Bahan:
5 biji telur gred-B
150g gula halus
120g tepung gandum
80g mentega cair (boleh guna margerin cair, minyak jagung mahupun minyak masak biasa)

Cara: putar telur dan gula hingga kembang, lembut dan gebu. Masukkan tepung dan putar perlahan supaya sebati. Masukkan mentega cair dan kacau hingga rata. Tuang ke dalam acuan dan bakar dengan suhu 180 darjah-C

*cara sediakan acuan: sapukan margerin pada dasar acuan. Potong kertas minyak ikut saiz & bentuk acuan. Alas dasar acuan dengan kertas.

Friday, December 16, 2005

Resepi Pizza

Petang semalam ada seorang sahabat tanya pasal resepi pizza. Saya cari semula resepi pizza yang saya belajar dengan Wendy Kor dulu; tapi pizza dia lebih kurang sama je dengan resepi Amy Beh. Resepi Amy Beh ada banyak ditampilkan di www.kuali.com
Sebenarnya buat pizza ni taklah susah sangat. Cincai macam manapun akan jadi pizza juga. Macam buat bubur lambuk. Lambuk lah apa saja akan jadi bubur lambuk juga ia.

Resepi ini saya ambil dari kuali

CHICKEN PIZZA
Ingredients
Pizza dough:
120g plain flour
120g high protein flour
1 tsp easy blend instant yeast

Combine:
1 tbsp olive oil
150-160ml lukewarm water
1/4 tsp salt

Topping:
200g minced deboned chicken meat
1/2 a green capsicum, thinly sliced
1 onion, cut into rings
1 tomato, cut into rings
5 stuffed olives, cut into rings
2-3 tbsp tomato puree (canned or bottled tomato puree)
100g grated mozzarella cheese
Grated Parmesan cheese (guna mozarella saja pun boleh)

Herb seasoning:
pinch of thyme
pinch of rosemary
dash of Italian seasoning
parsley flakes

Method:
Sift plain flour and high protein flour into a mixing bowl. Fit machine with a dough blade. Add in yeast and combined water mixture. Beat mixture for two to three minutes or until a smooth dough is formed. (Takde mesin uli dengan tangan je pun boleh)

Cover the dough and set aside to proof for 35 to 40 minutes. Knock down the dough and place it on a lightly floured tabletop. Knead by hand for two to three minutes.

Roll out dough to fit a 28-30cm pizza tray or pan and brush the surface with a little olive oil.(guna minyak masak je..)

Bake in preheated oven at 180 ºC for eight to 10 minutes. Remove dough out to cool slightly. Spread tomato puree on dough base. Arrange some mozzarella cheese evenly over the tomato puree.

Top up with cooked chicken meat and the rest of the ingredients. Sprinkle herb seasoning for extra flavouring.

Top with parmesan cheese and mozzarella cheese. Bake in preheated oven at 200 ºC or until dough is golden and the cheese melts. Serve hot.

Thursday, December 15, 2005

Lokasi baru

Beberapa hari ini saya berusaha mencari lokasi baru untuk menjaja roti; sebagai persediaan sekiranya berlaku penguatkuasaan larangan menjaja di stesen LRT Bandar Tun Razak. Setelah ditinjau beberapa kali maka satu lokasi baru dikenalpasti iaitu stesen LRT Bandar Tasik Selatan. Mungkin minggu depan saya akan mula test market di sana.

Tuesday, December 13, 2005

Malam pertama

Sabtu 10 Disember adalah hari bermulanya sejarah saya di pasar malam. Malam pertama berniaga di pasar malam. Saya dan isteri membuat roti sekadar 100 biji sahaja. Perlu test market dulu. Egg tart tak buat sebab risiko nya terlalu tinggi. Biarlah test dengan roti dulu. Bila dah mantain nanti baru ler kita akan tampilkan egg tart.

Jualan dari jam 5 petang tu berjalan lancar walaupun agak slow sebab hujan renyai sekali-sekala. Menjelang jam 7 malam barulah ramai orang. Jam 7.30 isteri saya datang membantu untuk cover waktu maghrib. Pukul 10 kami pun tutup kedai. Jualan hari pertama ini tak lah banyak macam jualan di stesen LRT. Pencapaian jualan RM73 dalam masa 5 jam di pasar malam walaupun tak banyak tapi pengalaman di pasar malam cukup membuatkan saya seronok. Dan saya sedar pasar malam ada keistimewaannya sendiri. Beberapa pelajaran telah saya dapat dalam tempoh 5 jam itu.

Saya buat perbandingan dengan menjaja di stesen LRT antaranya:

LRT- Pelanggan baru balik kerja, rushing, takde niat asal untuk berbelanja, tapi lapar.
Pmlm- Pelanggan datang santai, memang datang untuk berbelanja.

LRT- Pelanggan lalu dan terus pergi.
Pmlm- Pelanggan boleh lalu ulang-alik banyak kali. Bersiar-siar?

LRT- Pelanggan ramai dari wanita berkerjaya.
Pmlm- Pelanggan ramai campur aduk lelaki pompuan dan keluarga.

LRT- Produk tertentu saja yang jadi pilihan selera pelanggan.
Pmlm- Apa jenis produk pun akan dibeli orang.

LRT- Suasana aman takde kecoh-kecoh
Pmlm- Suasananya masyaAllah hingaq bingaq....

Wednesday, December 07, 2005

Jurujual yang baik

Dah dua hari pekerja baru tu bekerja dengan saya. Saya dapati jualan di meja dia melebihi jualan di meja saya. Ini menguatkan lagi teori yang mengatakan 'wanita adalah jurujual yang paling baik'. Mungkin ada faktor-faktor lain juga, faktor produk juga penting kan. Boleh dikatakan 80 ke 90 peratus pembeli ialah wanita. Yang keluar dari stesen LRT tu rata-rata wanita sahaja. Lelaki tak ramai. Ada buku yang pernah saya baca mengatakan wanita akan lebih tertarik untuk membeli dari jurujual wanita. Lelaki? Sudah tentu lelaki lebih tertarik kepada wanita juga kan... Muka hensem macam 'pakcik' ni tak menarik ke? Menarik... kanak-kanak ler yang suka beli roti ngan pakcik.. huhuhu

"Jantan tau, pompuan tak tau..." (dialog pilem Masam-masam Manis)

Monday, December 05, 2005

Pasar Malam

Sabtu lalu saya melakukan tinjauan dan survey di pasar malam. Kawan yang jual popiah tu ler ajak datang. Katanya pasar malam ni ada lagi tapak kosong. Kalau datang boleh ler bincang dengan orang pengurusan pasar malam tu. Di pendekkan cerita malam tu juga confirm saya dapat satu tempat di Pasar Malam Sabtu Bandar Tun Razak. Sabtu nanti(10hb December) saya akan mula berniaga di pasar malam.

Friday, December 02, 2005

Pekerja baru

Sambil berjaja petang semalam ada lah dua orang budak perempuan menjaga gerai rojak buah di sebelah meja saya. Yang seorang tu memang saya kenal lah, anak tokey rojak; tapi yang seorang lagi ni macam pernah nampak. Anak orang Sri Kota gak ni.

Saya tegur budak tu.
"Sekolah lagi ke dik?"
"ha ah"
"Tingkatan berapa?"
"Tingkatan dua"
"Cuti-cuti sekolah ni takde buat apa-apa ke?"
"Takde.. ni tolong-tolong kawan jer.."
"Nak kerja jual roti tak?" (saya cuba buka iklan kerja)
"hihihi..." (gelak pulak.. dia ingat saya gurau ke)
"laaa.. betul ni. jaga gerai kat sini"
"Jual roti pakcik ni?" (cis... dia panggil aku pakcik. Tua sangat ker aku ni?)
"Iyee.. sehari sepuluh ringgit, dari pukul 5 sampai pukul 7"
Dia berbisik-bisik dengan kawannya si anak tokey rojak tu.
Lalu anak tokey rojak pun cakap, "Dia tolong sini pun bayar jugak pakcik"
"oooo.. ye ke.. ingatkan saja tolong-tolong jer.."
"ha ah pakcik. Sepuluh ringit jugak tapi dari pukul 11 pagi lah"
"oooo... gitu. Tapi dengan abang ni kerja dua jam jer la. Kalau ada kawan lain ke nak kerja...?" (sambil iklan tu cuba la nak tukar pakcik kepada abang..hehe.)
"errr... boleh lah pakcik" (pakcik lagi...)
"Betul boleh? Tapi ni tokey tak marah ke?"
"Takde lah... Boleh jugak teman-temankan, lagipun kat sebelah je."
"Ok. Hari Isnin nanti boleh mula"

Thursday, December 01, 2005

Tukar menu

Dah dua hari ni kami tukar menu jualan. Sebabnya? Nak cuba jual barang seringgit. Pizza Bun dijual dengan harga RM1.00 menggantikan Sausage Bun berharga RM1.20. Guna doh roti yang sama saja tapi dibuat ala-ala pizza gitu, tapi takde la cheese nya. Cuma susunkan beberapa kepingan sosej, taburkan sedikit sayur campur dan paipkan sos cili dan mayonese kemudian dibakar pada suhu 180 degreeC sehingga ianya masak sepenuhnya dan aroma yang menyelerakan memenuhi seluruh ruang rumahku.. (melalut la tu..)
Alhamdulillah sambutan sangat menggalakkan. Pencapaian jualan semalam; Pizza Bun 52pcs, Red Bean Bun 20pcs dan Egg Tart 60pcs habis dijual dari jam 5.10petang hingga jam 6.50petang.

"Iya pak.. Barang satu ringgit enggak bisa ditawar lagi pak"

Tuesday, November 29, 2005

Egg Tart 100, Karipap 100

Kak Mon tuan rumah telefon isteri saya; dia menjemput kami sekeluarga ke majlis kenduri di rumahnya Jumaat nanti. Dia akan menunaikan haji tahun ni.

Bukan setakat jemput datang, dia order sekali seratus biji Egg Tart dan seratus biji Karipap untuk majlis kenduri tu. Saya kata kami tak pandai buat karipap tapi boleh ler cari orang buatkan, Kak Mon setuju. Kebetulan ada seorang kawan yang berniaga popiah di pasar malam Sabtu. Dia memang ada juga buat karipap. Rumah dekat je di Jalan Makmur. (Bandar Tun Razak tu juga lah). Maka setuju saja lah dengan mak dia buatkan karipap inti kari ayam. Janji sedap dan customer order satisfied..

Jumaat nanti saya amik cuti setengah hari. Kena bantu juga isteri buat Egg Tart sebab pagi tu dia akan letih buat roti dan Egg Tart untuk jajaan di stesen LRT macam biasa. Pergi kenduri lepas maghrib.

Thursday, November 24, 2005

Persediaan 2006

Kemaskini rancangan bagi menghadapi tahun 2006 sedang saya fikirkan. Rancangan perniagaan, lokasi dan strategi perlu difikirkan semula kerana banyak perubahan dilihat akan berlaku menjelang 2006 nanti.

2006 tidak menjanjikan kestabilan ekonomi dan sumber pendapatan yang terjamin bagi saya. Justeru itu backup plan amatlah perlu. Bimbang peristiwa kegawatan 97-98 berulang lagi maka meminimumkan hutang dan memaksimumkan simpanan adalah langkah awal yang perlu saya ambil selain menambahkan pendapatan dari sumber jualan roti.

Harapnya orang tak jemu makan roti ye, boleh lah saya jual roti banyak-banyak.. hehe.
Apa? Nak jual roti pada sambutan malam tahun baru....?

Tuesday, November 22, 2005

Bahan kimia dalam makanan dan halal haram

Semakin saya study pasal memproses makanan semakin banyak saya bertemu dengan nama-nama bahan kimia yang digunakan. Semua tu kita makan setiap hari. Ada antaranya adalah dari sumber-sumber yang boleh diragui ke-halal-annya. Roti, mee, kuew teow, yong tau foo, sos cili & tomato, pewarna-pewarna makanan, makanan-makanan segera, makanan ringan dan semua jenis makanan diproses tak dapat lari dari menggunakan bahan-bahan kimia ini. Merbahaya kepada kesihatan satu hal, halal haram pun satu hal juga.

Atas sebab-sebab tersebutlah saya TIDAK MENGGUNAKAN bread softener dan bread improver didalam pembuatan roti. Saya dapati ianya diperbuat daripada campuran formula beberapa bahan kimia yang pada saya AMAT BERBAHAYA... Tu belum lagi buat roti dicampur bahan pengawet yang buat roti boleh tahan sampai 2 minggu tu..

Kalau nak guna juga bread improver atau softener saya sarankan carilah yang telah disahkan halal oleh pihak berwajib. Kalau takde tak perlu gunakannya. Roti anda TETAP AKAN MENJADI ROTI yang enak dimakan. JANGAN PERCAYA kepada jaminan HALAL dari mulut manis penjual bahan..

"Ini halal ke?"
"Misti halal punya maaa... Kita talak juai yang talak halal punya, baik punya Italy mali lor.."

Friday, November 18, 2005

Cerita pasal kerja lah pulak...

Saya ni kerjanya jawab talipon saja 'Pencacai angkat talipon'. Masuk kerja jam 7 pagi pulangnya jam 4 petang. Kerjanya wooooo sangat senang. Bunyi saja talipon saya jawab, bunyi saja talipon saya jawab. Apa? Operator? Bukan, ini bukan kerjanya operator... Ini lain. Lagi seronok dari operator. Menjawab talipon dari Korea, dengar suara aweks-aweks Korea yang halus merdu macam dalam drama Korea tu..(yang belum alihsuara punya lah.. yang alih suara mandarin tu suara ntah apa-apa macam anak jun lah.) Tetapi!! Ini Korea juga ada yang garanggg... macam singa betina. Tapi ini singa sarkas punya sudah jinak, brapa tahun diorang training..

Pasal ini kerja sangat senang, saya ada banyak masa mau pikir sama saya punya hobi. Apa hobi saya? Nak tau? Jangan kasitau sama saya punya tokey aaa... iya hobi saya ialah bikin roti. Hari-hari saya pikir sama roti. Pendek kata selagi belum tutup mata, roti roti roti.. Dei apa daa cerita roti jugak la.....

-sorry aaa ini cerita bosan-bosan laaa... jangan marah aaa... nanti kena jualll..

Thursday, November 17, 2005

Door to door service

Petang semalam lepas berniaga di stesen LRT saya sambung lagi jual di Flat Sri Kota pada sebelah malamnya. Dah lama tak jumpa customer di rumah masing-masing. Lepas maghrib saya bawa dua tray naik ke tingkat 17 blok 98. Bunyi hon memanggil-manggil mereka yang sedang kelaparan menanti menu yang selain dari nasi. Pucuk dicita ulam mendatang; Sausage Bun yang enak lalu didepan rumah. Tak perlu ke kedai lagi. Nak pergi kedai jauh. Malas nak turun dari flat berjalan kaki ke kedai. Harganya pun lebih murah dari di kedai. Sampai tingkat 12 dah habis, lebih kurang setengah jam saja. Itulah servis yang paling saya suka. Door to door service.

Wednesday, November 16, 2005

Mula jual roti

Petang semalan, setelah lebih sebulan cuti berniaga saya kembali menjual roti di stesen LRT Bandar Tun Razak. Jualan agak perlahan seperti yang saya jangkakan. Memang sengaja bawa roti tak banyak 59 bun saja. Cuma laku 50 bun. Bolehlah sebagai pembukaan. Minggu ini sebagai minggu pembukaan. Alhamdulillah masih ada pelanggan setia yang singgah membeli.

Tuesday, November 15, 2005

Biar Kecil Asalkan Berhasil - Berniaga tanpa modal?

Ramai yang berkata begini "saya minat berniaga" "saya nak jadi usahawan" tapi masih tak ada idea apa yang nak diusahakan. Kemudian dia bertanya begini "macammana nak start berniaga ha?" "kau rasa berniaga apa bagus? Kalau boleh yang tak payah pakai modal lah" Ini macam punya soalan sepatutnya ditanyakan kepada diri sendiri saja dan jawab ler sendiri. Sebabnya kalau orang lain tolong jawabkan nanti dia akan betah pula begini "boleh ke berniaga tu?" "ehh.. aku tak minat lah masak-masak ni..." "aku rasa aku tak sesuai lah buat tu" "Boleh ke?"
Abis yang kau tanya aku tu apsal..??

Hari ini saya tak mau cakap banyak pasal keserasian dalam perniagaan tapi saya nak petik topik MODAL dari buku Chef Li-Biar Kecil Asalkan Berhasil.

Tidak ada perniagaan yang dapat dimulakan tanpa modal. Setiap perniagaan mesti memerlukan modal. Ada modal kecil dan ada modal besar. Apabila sebut sahaja modal semua kita hanya nampak WANG. Modal perniagaan terbahagi kepada dua, iaitu Modal Ketara dan Modal Tidak Ketara.(contoh modal ketara: Wang, dapur, oven, periuk, kuali, mesin jahit, cangkul, gergaji, tukul dll. Contoh modal tak ketara: kesihatan, personaliti, kemahiran, hubungan kawan, kesabaran dll.)
Masalahnya, bagi seorang yang tidak mempunyai 'Mata Usahawan', modal ketara yang ia miliki pun gagal dilihat. Walhal, sudah bertahun-tahun modal tersebut tersimpan di dalam rumahnya.

'Pilihlah perniagaan yang tidak memerlukan modal permulaan yang tinggi.'
'Elakkan berhutang untuk memulakan perniagaan'


-Dapatkan buku 'Biar Kecil Asalkan Berhasil' di kedai-kedai buku utama sekarang juga!!

Monday, November 14, 2005

Belum berniaga lagi ni...

Ni dah lebih seminggu selepas raya tapi saya masih lagi belum mula buka gerai. Semalam baru selesai re-arrange ruang perusahaan di rumah. Susun atur peralatan semuanya sudah dibereskan. Hari ni sepatutnya mula berniaga tapi terpaksa tangguh lagi sebab nak masukkan anak ke kelas mengaji Iqrak Ar-Rahman dekat rumah tu, malam semalam pergi tanya terus petang Isnin ni dia mula kelas. Tambahan pula isteri saya nak tolong adiknya memasak untuk open house di rumahnya.

Pagi semalam saya dan isteri buat Butter Cake ikut resepi dari buku resepi Alex Goh. Sudah ler senang, sedap pulak tu. Hehehe.. masuk bakul angkat sendiri.. Kami buat Butter Cake yang asas saja. Tak sangka boleh dapat hasil yang lembut gebu seolah-olah macam Sponge Cake. Ini baru peringkat permulaan untuk menambahkan ilmu kek. Nak menghias kek lagi ler tak pandai.... Ini yang saya sedang rancang ni untuk masuk kelas kek; cari tempat dan tarikh yang sesuai untuk dapatkan pengetahuan kek secara berguru gitu. hehehe.

Thursday, November 10, 2005

Biar Kecil Asalkan Berhasil

Saya bermula perusahaan roti dirumah setelah semangat saya terbakar dari pembacaan buku 'Menjejaki Jutawan Senyap' dan 'Petunjuk Jalan Kekayaan' tulisan Chef Li. Selepas tu saya menghadiri Seminar Jutawan Senyap sebab nak lihat sendiri dan nak jumpa face to face dengan Chef Li yang saya tak kenal tu. Ternyata orangya mudah didekati.

Buku terbarunya dipasaran sekarang, 'Biar Kecil Asalkan Berhasil' adalah kesinambungan dari dua buah buku sebelumnya. Cara fikir yang di paparkan dalam buku ini memang menarik minat saya. Teguran-teguran Chef Li terhadap sikap juga banyak yang terkena batang hidung saya sendiri. Saya dah banyak berubah sejak membaca buku pertama dan kedua. Nah sekarang buku ketiganya juga bakal menyumbangkan sedikit perubahan kepada cara fikir dan meletakkan hala tuju perusahaan saya di landasan yang betul setelah hampir terpesong sikit dari landasannya.

Chef Li kata dia bukanlah seorang Kaunselor tetapi adalah seorang penulis, pejuang dan pembicara bagi satu prinsip keusahawanan. Tak mungkin dia mahu jadi mentor untuk membimbing orang bagaimana nak jadi usahawan dari A sampai Z. Banyak kerenahnya orang kita yang susah nak ubah sikap. Kalau sikap tak diubah, bagi mentor hebat sehebat D.Trump pun hasilnya takkan berkesan. Ya saya sedar itu sejak pertama kali berjumpa Chef Li, oleh itu saya telah menjadi kaunselor untuk diri saya sendiri. Prinsip keusahawanan yang diajarkan oleh Chef Li menjadi asas dan panduan.

Sekali lagi Chef Li dalam buku ini menegaskan bahawa perniagaan kita harus bebas daripada sebarang unsur pergantungan yang tidak adil dengan pihak yang lain. Sebagai pengusaha kita juga mesti menjadi penguasa kepada perniagaan kita. Kita mesti menguasai perniagaan kita sebelum, semasa dan selepas aktiviti berniaga. (Agaknya kegagalan menguasai sebelum, semasa dan selepas aktiviti berniaga inilah punca Shiela Rusly gagal dalam bisnes restoran dia ye... agaknyalah...)

"Biar Kecil Asalkan Berhasil" akan menjadi siri bahan tulisan di blog saya buat masa ini. Saya menulis mengikut kesesuaian diri saya sendiri. Sekiranya ada teguran saya alu-alukan di ruangan comment.

Wednesday, November 09, 2005

Kembali sediakala...

Puasa sudah Raya pun sudah. Minggu ni keadaan akan kembali seperti sediakala walaupun bahang raya masih terasa.
Saya masih belum mula buka gerai sebab bilik roti masih bersepai. Pasal nak kemas rumah untuk beraya, habis semua barang dilonggok ke dalam bilik roti. Hari ni saya nak beli rack untuk susun bahan-bahan roti supaya bilik tu dapat dikosongkan dan dijadikan bilik tidur anak-anak. Rumah tu cuma ada dua bilik saja. Ruang makan akan sepenuhnya dijadikan ruang perusahaan roti. Segala material, utensils dan sebagainya akan ditempatkan di rack yang akan disediakan. Ruang yang terhad akan digunakan secara efisyen.

Rancangannya hari Khamis atau jumaat kami akan mula menjaja. Hari Sabtu ni saya akan cuba menjaja dilokasi baru, waktu pagi di stesen LRT Masjid Jamek KL. Harap takde sebarang masalah.

Monday, October 31, 2005

Selamat Hari Raya

Dikesempatann ini saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada anda semua. Semoga puasa dan segala amalan kita diterima oleh Allah dan semoga dipanjangkan umur untuk bertemu Ramadhan pada tahun hadapan. Berhati-hati dijalanraya.

SELAMAT HARI RAYA.

Thursday, October 27, 2005

Burasak

Oleh kerana Abang Long tak response, (dah cuti balik beraya kot Bang Long?) maka saya pun merantaulah ke serata daerah mencari resepi Burasak dan terjumpa satu laman yang amat menarik ni. Resepi Burasak saya petik dari http://hawa.johordt.gov.my/burasak.htm

BURASAK

BAHAN-BAHAN
10kg beras wangi
Santan (10 biji kelapa)
Sedikit garam
Daun pisang untuk membungkus.

CARA MEMBUAT
Beras dibasuh sebanyak 3 kali
Masukkan santan dan garam (cara memasaknya sama seperti memasak nasi lemak). Jangan biarkan nasi yang dimasak menjadi lembik.
Selepas masak nasi tadi dibiarkan agak sejuk sedikit dan barulah dibungkus menggunakan daun pisang
Semasa membungkus nasi hendaklah ditekan-tekan supaya ia tidak peroi.
Setelah siap membungkus ia akan dijadikan sebuku (setiap buku mengandungi 10 bungkus/keping). Tujuannya adalah untuk memudahkan ia direbus di dalam periuk.
Kemudian direbus selama 5 jam.
Selepas direbus ia dibiarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.

Monday, October 24, 2005

Cookies

Minggu-minggu terakhir puasa ni banyak rumah sedang menghasilkan bau-bauan harum cookies. Tak terkecuali rumah saya ler... Cuti 3 hari dihujung minggu dimanfaatkan sepenuhnya bagi menghasilkan biskut raya untuk kegunaan sendiri dan untuk sanak saudara sahaja. Tak jual pun.

Sebenarnya isteri saya tu ler nak sangat buat biskut raya. Saya tolong-tolong je la termasuk ler tolong bagi modal... Biskut yang dah siap, dihantar ke rumah mertua. Adik-adik ipar pun suka dengan biskut buatan Kak Lang nya tu. Pak mertua kata tahun ni tak payah ler beli kuih raya. Ni kuih raya mahal ni kalau jual brapa harga ni? Saya jawab, "ini campion punya, talak juai.." hahaha.


Cookies main-main jer ni.. hehe

Thursday, October 20, 2005

Selera makan

Dah setengah bulan berpuasa, terasa selera makan semakin berkurang. Selera untuk bercerita tentang makanan pun kurang juga. Ini yang takde idea nak tulis ni...

Monday, October 17, 2005

Godaan uwang.....

Rasa macam dah lama sangat berehat tak jual roti. Takde duit masyuk ini bulan...huhu.
Harap duit gaji je la. Bonus jangan harap, ilek pocik... Tengok orang kaut duit banyak kat bazaar Ramadhan rasa tergoda lah pulak. Sabar sabar. Inilah dugaan samada kuat ke tidaknya menahan godaan wang. Isteri saya dah ajak dah ni nak buat egg tart dengan pizza bun, jual je mesti abis punya. Rileks sayang... bawak bertenang. Tahun ni kita penat tak mampu buat. Lagipun kan sekarang ni musim hujan. Benda ni alang-alang buat sikit penat je lebih. Bagi peluang kat orang lain dulu, nanti tahun depan kita upah pekerja kita boleh buka tiga bazar Ramadhan sekali ok... hehehe.

Wednesday, October 12, 2005

Kimchi

Lima tahun duduk kat Korea saya tak pernah pun buat kimchi sendiri.
Ni selepas lapan tahun grad baru ler tergerak hati nak buat kimchi sendiri. Saya tak suka kimchi yang terlalu masam, jadi saya perlukan kimchi yang menepati selera saya.

Nak senang cerita, Kimchi ialah sayur jeruk. Ada bermacam-macam jenis kimchi tapi yang paling biasa ialah Paechu Kimchi iaitu kimchi kobis cina.
Bahan-bahan utama: sebiji kobis cina, secawan serbuk cili, sebiji bawang besar, sejambak bawang putih, sepotong halia sebesar ibu jari, 4tbsp cincalok, 2tbsp sos ikan.
Mula-mula kopak kobis satu persatu, kalau kotor sangat basuhlah dengan air. Kalau nak tambah carrot boleh juga, hiriskan carrot tu. Nak tambah lobak putih pun boleh. Lobak putih tu nak hiris pun boleh dan kalau nak buat Koktugi Kimchi potong dadu sebesar ibu jari pun boleh.
Sediakan air garam. Agak-agak ler air garam tu nak yang masin macam air laut punya.
Pastu rendamkan kobis, carot dan lobak putih tadi kedalam air garam selama 4 ke 6 jam. Kalau anda terlelap sampai 8 jam pun takpe. Dia tetap akan jadi kimchi yang sedap. Sambil menunggu tu anda buat ler cili dia. Dapatkan secawan serbuk cili. Mana nak cari serbuk cili ni? Boleh cari di kedai Korea kat Ampang. hehehe... Jauh tu. Beli le cili kering jenis yang lebar-lebar tu, buang bijinya dan guna pengisar kering; kisar sampai dapat serbuk cili. Pastu blend semua bahan tadi serbuk cili, bawang dan lain-lain. Boleh gunakan sedikit air atau cuka atau soda atau, saya gunakan Sprite. Agak-agak ler supaya senang nak blend. Pastu colek sikit, cuba rasa. Sedap tak? Kalau tak cukup masin sila tambah garam, kalau nak manis sikit tambahler gula. Kalau pekat sangat tambah sprite. Dia memang takde sukatan yang tepat. Ini resepi zaman perang takde masa nak sukat-sukat.. hehehe. Sebagai tambahan, hiriskan sejambak daun bawang dan gaulkan bersama cili ini.
Okay. Siap rendam kobis tu bilas sikit dan tos kan. Lepas tu lumurkan cili yang dah jadi macam cili boh tadi tu satu persatu ke permukaan kelopak kobis tadi. Susun dalam bekas dan tutup. Peringatan!! gunakan sarungtangan plastik bagi mengelakkan kesan pada kulit tangan. Kalau nak lambat masam simpan ler dalam peti sejuk, esok pagi dah boleh makan. Lepas 3 hari lagi sedap. Dia tak basi punya.
Bila nak makan potong-potong ler.

Sesiapa yang ada restoran atau cafe kat area yang ada Korea atau international college ke, Kimchi ni amat sesuai dijual. Kira lah kos sendiri lepastu tentukan harga berapa nak jual. Kalau nak survey harga pergilah ke supermarket Korea kat Jln. Ampang tu. Selamat mencuba.

Monday, October 10, 2005

Cerita makanan dibulan puasa

Maafkan saya kalau saya menulis tentang makanan dibulan puasa yang mulia ini. Nama pun The Baker's Place dah tentulah kat sini orang cerita pasal makanan kan.. hehehe... tapi hari ni takde idea nak ceritalah. Nantilah kalau Kimchi saya dah terbukti menjadi nanti saya akan tampilkan pula resepi Kimchi. Nak tau apa itu Kimchi? Buat ler study dulu, search lah kat Yahoo ke Google ke.... ok.

Thursday, October 06, 2005

Resepi Egg Tart

PERINGATAN!!.. Kalau tak tahan godaan jangan tenung lama-lama, sila ke laman seterusnya...

Ramai sangat yang minta resepi Egg Tart ni. Mulanya saya hanya bagi secara individu saja melalui email, tapi ni dah ramai sangat yang berminat. Tak mengapalah sempena Ramadhan yang mulia ni saya tampilkan resepi rahsia yang dah tak jadi rahsia lagi... Mudah-mudahan ada lah yang sudi menyumbangkan resepi rahsia kepada saya pula... hehehe.

pastri:
500g Tepung gandum
125g Gula icing
250g Butter (tips: butter sejuk dari petisejuk)
2 biji telur gred B
1 tsp Esen Vanila
Ayak tepung, campurkan gula icing. Masukkan butter dan gaul hingga jadi crumbs. Masukkan telur dan esen vanila dan gaulkan hingga rata. Bentukkan jadi sebiji bola. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan.

filling:
250g Air
125g Gula
5 biji Telur gred B
100g Susu cair (Evaporated milk)
Larutkan gula kedalam air. (buat air gula) Kalau guna air suam, biarkan sejuk dulu sebelum masukkan telur dan susu cair. Pukul semua 4 bahan hingga sebati kemudian tapiskan dan sedia untuk digunakan.

cara:
Isikan atau bentukkan pastry kedalam acuan. Bakar pada suhu 160 ke 180 C selama 15 minit atau sehingga kelihatan kering atau sedikit kekuningan. Keluarkan dari oven.
Tuangkan filling tadi kemudian masukkan semula ke dalam oven. Bakar lagi pada suhu 180 C selama 15 minit atau sehingga telurnya masak. (tak cair)

Wednesday, October 05, 2005

Catatan 1 Ramadhan

Alhamdulillah. Kita berada dibulan Ramadhan. Email dan sms ucapan bagai menderu masuk inbox. Ucapan selamat buat semua.

Bulan ni saya berehat dari menjaja roti. Bolehlah fikirkan rancangan bagaimana untuk memajukan perniagaan. Semalam saya menghubungi RapidKL melalui telefon untuk bertanyakan tentang ruangniaga di stesen-stesen LRT. Mulanya saya ditanya begini, "Ada pengalaman berniaga ke?" saya jawab, "Ada.. saya sekarang berniaga tanpa lesen kat depan LRT Bandar Tun Razak". Dia kata,"Kita nak yang ada pengalaman berniaga dan yang ada syarikat." Saya jawab,"Saya ada syarikat, baru je daftar." Dia balas,"Yelah.. kita amik yang ada pengalaman berniaga je." Apa punya syarat la diorang ni... lalu saya pintas. "Ok lah saya nak tau je berapa anggaran sewa ruangniaga kat LRT Bandar Tun Razak tu?"

Soal punya soal diapun mengalah... Suruh saya buat proposal untuk buka kiosk kat mana stesen yang saya nak minta tu. Tapi sewa dia mak aih..!! Mahal giler.. Dahlah kos renovation kiosk kita tanggung sendiri, pastu sewa kat LRT BTR saja dah dua ribu rengget... Sedap je mulut saya cakap,"Dua ribu? untung saya pun dua ribu... abis kat situ je la kalau gitu... LRT Bandar Tun Razak bukannya ramai orang. Dalam proposal nanti boleh tak saya cadangkan kadar sewa yang saya mampu bayar?" Dia jawab,"Boleh.."

Saya nak cadangkan sewa lima ratus ringgit. Proposal ni bagus kalau ada sokongan dari kabel besar ni. Kalau pergi sorang-sorang nanti proposal masuk tong sampah je la jawabnya.... Apa kata mintak sokongan Datuk Bandar KL...?? Dia mesti nak tengok penjaja tak berlesen ni buka kedai berlesen kan... hehehe..

Friday, September 30, 2005

Selamat Datang Ramadhan

Selamat datang Ramadhan...
Harapnya Ramadhan tahun ini saya dapat mempertingkatkan amalan bagi mencari keredhaanNya; Berpuasa dengan ertikata sebenar dan bukan sekadar puasa makan sahaja.

Apa itu berpuasa? Masa saya di Korea dulu ada satu jawapan ringkas yang mudah difahami oleh orang Korea "Kalau berpuasa orang Islam tak makan waktu siang, hanya makan pada waktu malam." Oooo.. macam tu ke... Bila dah ada anak dan apabila anak saya pula tanyakan soalan yang sama. Jawapan pertama untuk anak ini ialah jawapan yang sama, kemudian barulah diterangkan perihal rukun islam dan lain-lain perihal puasa. Sekarang anak saya yang 4 tahun pun dah tau pompuan period takleh puasa dan takleh solat... hehehe

Bulan Ramadhan ni kata golongan peniaga ialah bulan rezeki. Limpahan rezeki dimana-mana. Saya pada mulanya teruja juga nak berniaga di bulan Ramadhan tapi hati ini masih berbelah bagi. Mungkin berniaga mungkin tidak, atau mungkin berniaga dihujung minggu saja. Definisi berniaga dibulan Ramadhan bagi diri saya mungkin tak sama dengan orang lain. Tak dapat keputusan muktamad.....

Wednesday, September 28, 2005

Resepi Roti percuma..... roti tak percuma, resepi je percuma..

resepi percuma dari kilang tepung cap kunci.. hehe

Bahan:
1000g tepung high protein
20g instant yeast
5g bread improver
15g garam
50g susu tepung
250g gula pasir

450g air sejuk (sejuk ais)
2 biji telur gred-B
100g butter atau marjerin
100g shortening

Cara Membuat:
Campurkan semua bahan yang kering dan gaulkan. Kemudian masukkan telur & air, adun rata sekitar 5 minit sehingga dapat satu doh kasar. Masukkan butter/margarine dan shortening dan uli lagi 20 minit sehingga dapat doh yang kenyal. Rehatkan doh dalam bekas bertutup sekitar 15minit, kemudian potong, timbang 50g atau 60g setiap satu dan bulatkan. Rehatkan lagi sekitar 10minit, lalu bentuk atau isi sesuai selera. Rehatkan lagi sekitar 60 ke 75minit atau 2 kali ukuran asal. Bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah C selama 15 ke 20 minit hingga kekuningan.
Selamat mencuba.

nota: Kalau takde mesin dough mixer dan nak uli dengan tangan, adalah lebih baik buat sikit je. Setengah adunan ataupun suku adunan. Lenguh wooo uli satu kilo dengan tangan...

lupa lak nak bagi tips...
tips: bahan minyak tu bolehlah gunakan sepenuhnya butter mahupun sepenuhnya margerin. contohnya 200g butter.
lagi, Bread improver tu kalau takde pun boleh juga.
tips lagi, suhu bilik semasa rehat 60minit tu mestilah antara 35 ke 39degree C. Kalau suhu bilik sejuk dia lambat naik.

Fikir fikir....

Petang semalam ada majlis undi gerai dan lot bagi penjaja yang akan dipindahkan ke bangunan PKBTR. Kecoh bang oiiii..!!! Ada la sikit selisih paham (selisih? bukan selisih lagi ni berlaga dah ni) Kesian pegawai DBKL tu nak menjawab sergahan pakcik-makcik yang naik hangin pasal gerai yang diterima (yang tak terima pun ada). Ok. Tak mau cerita detail. Ini urusan jabatan berkenaan. Kau urus lah sendiri bebaik, jangan sampai penjaja asal Bandar Tun Razak naik hangin lagi. Kerja musti mau telus dan adil. Tak mau ada misteri nusantara aaaaa...

Saya pun dah pikir masak-masak dan dari pemerhatian saya lebih baik saya lupakan saja pusat komuniti tu buat masa ini. Ada baiknya saya fikirkan alternatif lain sebab bermula bulan 12 nanti dah takleh menjaja kat depan LRT lagi. Fikir fikir....

Tuesday, September 27, 2005

Tak jadi Bazaar Ramadhan......

Macam-macam hal pasal bazaar Ramadhan.
Bandar Tun Razak ni saja entah berapa banyak lokasi bazaar yang akan tumbuh dalam bulan Ramadhan nanti. Berhampiran Pusat Komuniti BTR ini saja akan ada 2 bazaar. Apa cerita la ni... Jangan nanti peniaga lebih ramai dari pembeli.

Semalam saya ke rumah Kak Asmah yang jual Yongtaufoo depan stesen LRT tu; bincang pasal bazaar Ramadhan. Saya ambil keputusan untuk tarik diri saja dari bazaar Ramadhan tu. Kak Asmah nak tunggu dulu, nak pikir lagi. Saya nak teruskan menjaja di depan stesen LRT tu. Takde lagi pikir susah payah. Jual Egg tart dan mungkin juga nak cuba jual Mini Pizza Bun...

Friday, September 23, 2005

Tidak Dibenarkan Menjaja......

Ngam-ngam betul kat tiang tempat saya menjaja tu dah terpampang satu noticeboard "Tidak dibenarkan menjaja......"

Alamak! camna ni? Aaahh jual je la... Kita bukan curi duit orang. Kita kan WARGANEGARA MALAYSIA nak mencari rezeki; bukannya pendatang tanpa izin ke pencurik ke penagih dadah ke.... Kebetulan pulak ada sorang lelaki datang beli roti menegur..

lelaki: "ni notis ni tau tak bila kuatkuasa?"
saya: "tak tau la bang, tetiba je hari ni dah ada.. kuatkuasa serta merta kot..."
Laaa.. rupanya dia ni AJK Persatuan Penjaja BTR. Sedang elok la tu.. hehehe. Dapat gak la sembang sikit sambil dia tunggu budak sebelah sediakan rojak untuk dia.

Tapi kan kalau perhatikan betul-betul noticeboard tu hari ni..... dah takde perkataan "tidak". Cuma tinggal " dibenarkan menjaja......"

Siapa lah punya kerja ni....

Thursday, September 15, 2005

Gambaran....

Saya buat ini.....
Sausage Bun (RM1.20)
Coconut Butter Bun (RM1.00)
Pandan Bean Flower Bun (RM1.00)
Red Bean Bun (RM1.00)
Egg Tart Sri Kota (RM0.70)

menggunakan ini....


kemudian saya susun semacam ini....


inilah contoh gerai...


Inilah pembantu-pembantu saya... hehehe.

Tuesday, September 13, 2005

Rezeki selepas hujan

Habis kerja petang semalam bila naik atas motorsikal terasa lain macam... Alamak!! tayar pancit... Telefon isteri, bagitau mungkin hari ni lewat. Isteri pula kata di BTR sekarang tengah hujan, tapi kat PJ ni tak hujan pulak. Cuma mendung je. Terus bawa motor perlahan-lahan ke kedai motor. Tukar tiub tayar. Jam dah pukul 4.40 petang. Dah lewat dah ni. Alamatnya buka gerai lewat ler hari ni. Siap je terus saya pecut motor tak hingat... (alaa... takat mana la nak pecut ngan kapcai buruk tu...)

Sampai rumah terus mandi dan solat Asar. Tak sempat jamah apa makanan pun. Isteri dah ready loading semua barang ke dalam kereta. Jam 5.10 baru gerak dari rumah. Sampai stesen LRT BTR ada pulak parking kosong ngam-ngam depan stesen. Terus keluarkan bebarang dan buka meja. Cuaca agak segar basah-basah selepas hujan.

Memula slow sikit tapi mula dari jam 5.30 nampak gayanya ramai pelanggan. Alhamdulillah. Rezeki ni. Repeat customer pun ramai gak yang datang beli. Jam 6.30 semuanya dah licin takde satu pun yang tinggal. Semuanya habis dijual. Wow!! satu setengah jam je berniaga hari ni. Alhamdulillah. Rezeki selepas hujan lah ni agaknya ye...

Monday, September 12, 2005

Guru Chef

Inilah senarai guru saya dalam bidang bakery ini:

1- Chef liza (roti)
2- Chef Wendy Kor (roti)
3- Chef Alex Goh (roti)
4- Chef Nor (kek)
5- Chef Baby Santiago (kek)

Semalam saya belajar 3 jenis kek dari Chef Baby Santiago. Chef Baby Santiago berasal dari Filipina. Bagi mereka yang biasa belajar di kelas Bake With Yen pastinya biasa dengar namanya.

Inilah kali kedua saya belajar buat kek. Sebelum ni saya focus terhadap roti. Segala hal berkenaan roti saya dah transfer kepada isteri dan sekarang dia dah berkebolehan untuk membuat roti tanpa bantuan saya. Dia dah boleh sembang pasal roti.... Bahagian yang kedua ialah kek. Baby Santiago kata "oooo.. making cake is easier than making bread". Senang? mmmmm... iyelah tu agaknya. Bagi saya buat kek ni la leceh. Banyak sangat jenis bahan nak dicampur aduk kan. Selain tu musti mau ada kemahiran untuk decoration; musti ada seni. Part seni tu la yang saya fail tu... Walau macammana sedap pun kek kita kalau tak pandai hias orang cuak juga nak beli. Kena amik masa gak nak dapatkan kemahiran menghias kek ni. Alamatnya banyak ler kek yang menjadi korban percubaan. Buat kek dah tau; lepas ni nak cari kelas butter cream dan icing pulak.

Sekarang ni saya perlu buat aksesori untuk oven saya tu. Oven industrial sangat sesuai untuk bakar roti tapi kalau nak bakar kek kenalah buatkan para supaya mendapatkan sedikit jarak antara api bawah. Nak gi tempah kat kedai welding. Kena sketch ler design sendiri....

Egg Tart Sri Kota

Hari Jumaat lalu memang agak sibuk. Lepas balik dari kerja, terus buka gerai jam 5pm. Lepas tu balik kol 7pm terus gi kedai untuk beli bahan untuk buat Egg Tart yang diorder secara eksklusif oleh bang Zino dan Melor. Melor ada extra order Sausage Bun.

Jam 10 malam dalam sibuk-sibuk menyediakan Egg Tart baru teringat Sausage Bun untuk Melor..... Alamak!! semua Sausage Bun dah habis dijual petang tadi!! Maka dengan kadar segera nya saya membancuh satu kilo tepung untuk membuat roti. Jam 11 malam siap bakar tart. Baru siap bakar, belum bungkus lagi. Tunggu sejuk dulu baru boleh bungkus. Sementara tu roti sedang di kembangkan. Jam 11.45pm baru mula bakar roti.

Tepat jam 1 pagi..!! semuanya dah ready untuk dihantar kerumah bang Zino. Hehehe.. ngacau orang tengah sedap tido.. Sorry ye bang...

Amacam Egg Tart Sri Kota sedap tak?

Wednesday, September 07, 2005

Tukar jadual

Hasil perbincangan dengan 'partner', jadual berniaga akan berubah mulai minggu depan. Perubahan ini perlu bagi memberi sedikit ruang untuk isteri berehat dan juga meluangkan masa untuk kebajikan anak-anak. Berniaga berniaga juga, anak-anak tak boleh diabaikan. Betul tak?

Jadual baru adalah seperti berikut:-

Waktu berniaga: Isnin,Rabu,Jumaat ( 5pm ~ 7pm )
Lokasi: LRT Bandar Tun Razak
* Selasa dan Khamis cuti rehat.

Hari Selasa dan Khamis akan digunakan untuk keluar membeli bahan atau mencari peluang baru... hehehe. Tapi takkan berniaga tiga hari je seminggu? Sebenarnya saya ada rancangan lain untuk berniaga di pasar pagi Sabtu dan Ahad. Kalau tak dapat tapak, saya akan jalan dari rumah ke rumah macam memula dulu. Itupun salah satu khidmat masyarakat juga kan... Makanan sedia dimakan lalu depan rumah; Panggil, pilih, bayar dan makan. Tak perlu turun ke kedai yang jauh tu... hehehe.

Tuesday, September 06, 2005

Bolehlah ajar buat roti ye...

Ada seorang makcik jual kuih selang gerai rojak. Sekali tu dia datang ke gerai saya. Sembang punya sembang ayat ni keluar "Bolehlah ajar makcik buat roti ye..." Saya kononnya nak merendah diri ler dengan ramahnya menjawab "Saya ni baru lagi makcik, tak layak lagi mengajar..." Jadi maksud tersiratnya, makcik kalau nak buat roti gi cari kelas buat roti ler lagi bagus.....

Tau apa makcik tu punya respons? "Hah.. takut orang potong jalan dia la tu..." Aduhhhh... telinga sakit hati pun sakit mendengarnya... Makcik ni dah lebih, ingat saya takut ke kalau dia pandai buat roti. Ingat buat roti senang macam buat cekodok ke? Tu dah boring buat karipap la tu agaknya. Sebab tak mau panjang cerita maka saya sengih je lah... hehehe. Biarlah dia paham yang saya takut dia potong jalan.

Makcik yang jual kue-teow memang bagus, hari-hari beli egg tart. Siap promote lagi egg tart sedap. Lepas beli kue-teow pelanggan dia datang beli egg tart. Macam tu la bagus. Sesekali saya pun beli gak kue-teow dia. Dia buat kuah sedap.

Lain kali kalau orang cakap "Bolehlah ajar buat roti ye..." saya akan bagi jawapan standard begini "Bolehhhh...."

Kalau sungguh-sungguh nak belajar orang sepatutnya akan cakap begini: "Hari Sabtu ke Ahad ni free tak? Boleh tak tolong ajar buat roti?" Tapi janganlah belajar untuk suka-suka je, nak tambah pengetahuan lah konon. Saya tak mau bazirkan masa 4 jam lebih dengan penatnya lagi semata-mata mengajar orang untuk suka-suka. Penat woo buat roti. Lagi penat kalau tau orang yang kita ajar tu setakat nak belajar suka-suka je.... Kalau dah belajar mesti balik rumah terus cuba buat sendiri. Itulah cara betul menghargai ilmu. Bukan sekadar tahu untuk suka-suka lepas tu tinggal begitu saja. Lebih baik gi belajar kat kelas, dapat ramai kawan lagi.

Kalau rasa nak gak belajar suka-suka boleh lah pergi mana-mana kelas yang dibuat oleh kedai bahan kek&roti. Saya pun mula belajar kat kedai-kedai bahan juga. Kita boleh pilih kelas mana kita nak masuk. Chef yang mengajar pun ada ramai dan kita boleh pilih ikut jadual bulanan yang dikeluarkan. Kalau ada niat nak berniaga, ingat satu faktor yang penting ni; 'FOCUS'.

Friday, September 02, 2005

Susah buat roti.

Susah buat roti
biniku lagi susah hati
buat roti hari-hari
aku pergi kerja pagi
petang balik jual roti...

Susah buat roti
orang tau aku kerja lagi
tak menang tangan kaki
buat roti harapkan bini
tapi apasal nak suruh aku jual sana sini
cubalah dulu kat stesen LRT

Susah buat roti
susah juga nak jual roti
tayang muka kat depan LRT
roti.. roti...mari beli...
DBKL datang cabut le lari....

Susah buat roti
bukan pasal tak cukup gaji
gaji aku mungkin gaji kau dua kali
tapi bagi aku tak cukup lagi
kalau boleh nak sepuluh kali
boleh cepat naik haji...

Susah buat roti
susah hanya hari ini
modal senang esok hari
pandang hadapan langkah berhati
tekad kuat bersimpul mati
dunia akhirat mohon diredhai.

Monday, August 29, 2005

Penjaja Jalanan

Sementara belum dapat lot kedai, saya menjaja di Stesen LRT Bandar Tun Razak dari jam 5 hingga 7 petang.

Produk terlaris yang saya jual adalah:
Sosej Bun - harga RM1.20 dan
Red Bean Bun - harga RM1.00

Semalam saya baru selesai mencuba satu produk baru.
Diberi nama 'Egg Tart Sri Kota' yang akan dijual dengan harga cuma RM0.80 satu.

Monday, August 15, 2005

The Baker's Place -rebranding

Saya akan berehat sebentar dari meng-update blog ini sementara waktu bagi memberi laluan fokus terhadap progress meng-upgrade The Baker's Place secara besar-besaran. Daftar perniagaan The Baker's Place sudahpun diluluskan. Oven, proving cabinet dan dough devider telahpun menelan belanja RM11k. Beberapa kelengkapan lagi harus diuruskan. Hari ini lepas kerja saya akan ke Sg. Buluh untuk menempah tray dengan rack nya sekali. Kelengkapan gerai masih belum disediakan. Harap semuanya dah ready sebelum saya berkursus pada 19~23hb Ogos nanti. Blog ini juga tak terkecuali dari kerja-kerja upgrading. Nantikan kemunculannya semula dalam siri musim kedua.

The Baker's Place-rebranding

Tuesday, August 09, 2005

Better start somewhere

Rancangan untuk membuka gerai roti disokong oleh kakak yang kedua yang tinggal di Sri Kota sekaligus dia setuju untuk jadi pekerja membuka gerai dari jam 3pm hingga jam 7pm. Lokasinya ialah di Sri Kota juga. Seorang penjaja yang menjaja air di depan stesen LRT BTR juga dah setuju untuk meletakkan roti di gerainya dengan komisyen 20%.

Bila nak mula? Dijangka bermula pada 25hb. Ogos nanti iaitu selepas saya balik dari kursus Strategi Pemasaran anjuran MARA Selangor di Sepang. Dalam tempoh itu bahagian pengeluaran akan diupgrade secukupnya. Rancangan bulan puasa juga akan menyusul kemudian. Any good idea for bulan puasa?

Monday, August 08, 2005

Persatuan

Atas kesedaran peri pentingnya berpersatuan maka saya dengan rasminya telah menyertai Persatuan Penjaja & Pekedai Bumiputera Wilayah Persekutuan. Dah lama saya cari persatuan macam ni tapi baru kelmarin saya berjumpa. Harap semua penjaja dan pekedai bumiputera di KL ini dapat bersatu dalam satu persatuan.

Bersembang dengan rakan persatuan petang semalam. Bercerita tentang orang Melayu yang dibantu oleh persatuan untuk mendapatkan lesen perniagaan dan tapak berniaga kemudian menjualnya kepada orang lain untuk mengaut keuntungan segera. Cerita-cerita macam ni sememangnya menyirapkan darah saya ke tahap angin satu badan. Persatuan sendiri tidak akan memberikan peluang kedua kepada malaun yang menghancurkan bangsa sendiri macam tu. Disebabkan penderhaka-penderhaka yang macam itulah banyak tapak rezab Melayu jatuh ke tangan orang lain. Merdeka lama dah, tapi spesis parasit ni masih mengemis sogokan duit segera orang lain. Apa kita boleh buat dengan orang macam ni?

Friday, August 05, 2005

August Planning

Semalam (Khamis) saya ambil cuti sebab nak siapkan roti dan cookies yang ditempah oleh seorang kawan. Cookies 200pcs dan roti 180pcs. Sebenarnya tak berapa berbaloi dengan penat membuatnya tetapi saya buat juga sebab saya nak tau kemampuan pengeluaran dan juga nak jadikannya satu study case saja.

Masa yang minimum diambil untuk menyediakan satu adunan 2 kilo:
1. Timbang bahan, gaul dan uli : 30 minit
2. First proving (rehatkan doh): 15 minit
3. Dividing & Rounding(75pcs): 15 minit(kerja 2 orang)
4. Intermediate proving : 5 minit
5. Shaping (roti kosong bentuk bujur): 15 minit (kerja 2 orang)
6. Final proving : 45 minit
7. Baking : 45 minit (8pcs/tray = 10 tray & 2 oven = 4 tray/15minit)
Total : 170 minit

Saya sedar kapasiti pengeluaran sedia ada tak mencukupi. Untuk menyudahkan 180pcs roti saya terpaksa menguli 6kg resepi dengan 3 kali bancuhan juga mengambil masa yang lama untuk dividing dan shaping. Tempoh pembakaran juga sebenarnya boleh dikurangkan. Cadangan upgrade adalah seperti berikut:

item-3. Dividing. Potong dan timbang doh kepada 60 gram setiap satu. Cadangan: beli mesin divider. 36pcs sekali boleh siap dalam seminit je.
penjimatan masa: 10 minit

item-7. Oven elektrik sedia ada cuma mampu menampung 8pcs X 4tray per 15minit
Cadangan: beli oven gas yang lebih besar. 15pcs X 4tray per 15minit
penjimatan masa: 30 minit

Anggaran kos untuk upgrade: RM12,500
Cadangan upgrade ini perlu datang sekali dengan cadangan pemasaran yang berkesan. Production yang tinggi tapi kalau sales rendah ini bermakna ianya satu pembaziran. Oleh itu satu rancangan pemasaran sedang dibangunkan dengan mengambil kira beberapa faktor lain terutamanya faktor tenaga kerja.

Thursday, July 28, 2005

Ubahsuai Resepi

Kelmarin saya setuju untuk membekalkan roti dan biskut kepada satu syarikat makanan kesihatan yang akan menyertai pameran pengguna di Mid Valley Convention Center pada 4hb hingga 8hb Ogos nanti. Saya minta produknya untuk saya buat ujian untuk jadikannya bahan tambahan kedalam resepi roti saya. Produk grain powder tu yang sebenarnya adalah untuk dibuat minuman cereal, tapi nak di promosikan sebagai produk yang bukan saja dibuat minuman tapi juga boleh di buat sebagai bahan roti dan biskut.

Petang semalam batch pertama ujian, saya masukkan 16% produk tersebut kedalam resepi 1kg roti. Hasilnya bagus tapi belum cukup memuaskan hati saya. Walaubagaimanapun hari ini saya bawa juga sampel-sampel roti untuk dicuba oleh client saya itu.

Hari ini isteri saya di rumah mencuba gunakan produk tersebut untuk membuat biskut. Oleh kerana produk ini produk makanan kesihatan, maka resepinya tak boleh lah ada bahan yang tak mesra kesihatan. Maka resepi biskut pun saya ambil dari resepi yang paling simple. Resepi biskut nestum dan biskut oat. Petang ni balik kerja, saya akan cuba ubahsuai lagi resepi roti supaya kesannya lebih memuaskan.

Ada sesiapa orang Bandar Tun Razak nak cuba rasa sampel tu...? hehe.. Yang jauh maaf ye tak dapat hantar..

Wednesday, July 27, 2005

Saya dan Roti - 4

sambungan

Dengan alasan nak berniaga roti, saya berpindah dari Subang Jaya ke Bandar Tun Razak. Saya harus bermula dengan market medium level dulu. Saya masih tak mampu lawan market high level Subang Jaya tu, lagipun saya kenal sangat dengan Bandar Tun Razak ni.

Sekarang ni saya menunggu hasil permohonan pinjaman dengan HSBC untuk mengambil alih sebuah kedai bakeri yang di tawarkan kepada saya oleh seorang sifu roti. Kalau jumlah yang saya perlukan tu tak dapat, maka saya akan terus kepada plan-B. Saya akan dapatkan satu mesin dough divider dan satu industrial double deck gas oven untuk meningkatkan pengeluaran. Warga Bandar Tun Razak akan menyaksikan menantu pak Salleh ini menjual roti dengan caranya sendiri.

Monday, July 25, 2005

Saya dan Roti - 3

sambungan

Bila dah tambah mahir buat roti dan dah ada mesin uli serta oven, saya mencabar keupayaan diri sendiri dengan membuat keputusan untuk menjual roti dari rumah ke rumah; macam bai roti. Punya lah susah nak mencari hon yang macam bai roti guna tu. Saya mencari hon sampai ke Emkay Sg. Buloh baru lah jumpa. Cari punya cari rupa-rupanya baru tau hon macam tu hanya dijual di kedai basikal.

Pengalaman pertama menjaja bermula pada 16 April 2005. Pelik tapi benar; sikitpun saya tak rasa tebal muka. Rileks je, selamber je jalan bawa roti dengan troli sambil membunyikan hon. Agaknya inilah yang dinamakan keserasian dengan jenis perniagaan. hehe. Yelah siapa sangka Bahtiar yang dulunya ada status lah kata orang, sekarang ni pi jadi bai roti. Apa barang kau ni pi jadi bai roti Bahtiar? Itu lah sebenarnya cabaran mental yang perlu saya lulus. Kalau tak lulus ujian ni bermakna pergi mimpi lah saya dengan roti saya tu.

Satu lagi cabaran ialah dari pihak keluarga, "kau jangan berenti kerja Bahtiar.." berkali-kali amaran keras macam ni direct masuk ke telinga. Mak mertua, pak mertua, ayah, mak tiri, kakak-kakak, termasuklah isteri saya, mereka ni cukup risau kalau saya buat kerja gila berenti kerja dan pergi menjaja jual roti. Saya berjanji saya takkan hampakan kalian semua.

bersambung

Friday, July 22, 2005

Saya dan Roti - 2

sambungan

Selepas kelas roti dengan Chef Liza pada 11hb Mac 2005 tu saya memang bersemangat sungguh-sungguh; makan roti, tidur roti, cakap roti segalanya roti. Saya memang bertekad nak buat dan jual roti, tetapi saya merasakan ada sesuatu kekurangan. Takkanlah dengan sekali belajar dah boleh bisnes roti? Ni mesti ada yang tak cukup ni.

Saya pun ke kedai buku mencari buku-buku resepi. Saya jumpa buku pastry tulisan Chef Wendy Khor. Saya belek-belek buku tu ada pula nombor telefon kedainya. Saya cari kedainya di Kelang. Memang dia juga ada mengajar buat roti, kek dan pastri. Kelas pertama saya dengan Chef Wendy ialah pada 22hb Mac. Kelasnya singkat, 4 jam sahaja tetapi padat dengan kaedah dan tips penting mengenai roti. Pelajarnya kebanyakan nyonya dan amoi-amoi Kelang. Ada juga dua ke tiga orang makcik datang belajar. Saya jugalah lelaki melayu terakhir dalam kelas.. hehehe. Seminggu kemudian saya ambil lagi kelas dengan Chef Wendy. Setakat ni rasanya dah 6 atau 7 kali saya belajar dengannya. Belum lagi masuk kelas kek sebab saya nak mahir dengan pelbagai jenis roti dulu.

Sementara itu saya beli satu buku resepi roti tulisan Chef Alex Goh. Secara kebetulan semasa saya mencari bahan roti di kedai Baguz di Shah Alam, saya lihat dalam jadual kelasnya ada nama Chef Alex. Maka saya pun ambil kelas sehari bersama Chef Alex. Pelbagai gaya, pelbagai teknik dan tips saya dapat dari tiga orang pakar ini. Teknik asasnya sama tetapi ada style yang berbeza dan sudah tentu yuran kelas pun tak sama kan.. haha. Kekurangan dalam penyampaian seorang Chef dapat saya tampung dengan penerangan chef yang lagi dua tu. Saya paling rapat dengan Chef Wendy sebab dia punya kelas bersiri dan saya ikut siri kelasnya sampai habis. Chef yang lain tu cuma buat kelas sekali saja. Seperti biasa dengan neng pembantu indon chef pun saya berkawan. Kenkadang diorang ni pun banyak juga tips yang berguna.

bersambung

Thursday, July 21, 2005

Saya dan Roti - 1

Saya mula makan roti setiap hari ialah sejak mula menjejak kaki ke Korea pada 1992. Disebabkan sukar mendapatkan makanan halal maka roti lah makanan pengalas perut semasa di kolej mahupun di university. Itupun cuma 2 atau 3 jenis roti sahaja yang diyakini boleh dimakan kerana bahan minyaknya daripada lemak sayuran. Kebanyakan roti yang nampak sedap-sedap tu ada shortening; lemak sayuran ke lemak haiwan ke tidak dinyatakan.

Minat untuk membuat roti bermula selepas seorang kawan memberitahu yang isterinya telah menghadiri kursus membuat roti dengan Chef Liza. Siap buat roti dan bagi saya sekeluarga mencuba rasanya. Sebelum itu kawan tersebut telah memperkenalkan buku Menjejaki Jutawan Senyap tulisan Chef Li (Chef Hj.Rusly). Sebabkan geram dengan mamat ni 56 kali sembang cerita pasal buku Jutawan Senyap ni, serta-merta saya mengajaknya pergi cari buku ni. Geram punya pasal, kalau aku tak jadi jutawan baca buku ni siap lah kau!! Itulah permulaannya bagaimana semangat keusahawanan saya dibakar. Selepas membaca buku itu saya mencari-cari apa yang saya boleh buat dan jual untuk dijadikan duit.

Macam-macam idea timbul. Nak buat karipap frozen lah, nak buat aiskrim lah; akhirnya saya kembali kepada ROTI. Pikir punya pikir saya hubungi kawan saya tu bertanyakan kelas roti Chef Liza. Kebetulan hujung minggu tu ada pulak kelas roti. Seronok sungguh buat roti ni. Perasaan puas yang tak terkata dirasai bila tengok roti-roti tersusun di atas meja. Inilah bisnes yang aku nak buat nanti, kata hati saya. Selesai kelas roti saya pun balik rumah terus ajak isteri pergi cari oven. Duit takde guna dulu kad kredit. Takpe kita ni beli benda yang boleh buat duit, jadi duit nanti bayar ler utang... dan saya terus mencuba buat roti. Chef Liza tu ajar gunakan mesin uli tepung; yang saya ni main hentam je uli guna tangan. Nah seminggu sakit urat seluruh tangan, roti pulak tak kembang macam yang di ajar. Tangan sakit hati pun sakit. Tak boleh jadik. Tunggu gaji 2 bulan (sebulan je sebenarnya tapi di advance dari sumber lain hehe..) baru saya dapat beli satu mesin uli buatan China berharga RM1400. Cuba lagi buat roti. Gembiranya hati Allah saja yang tahu. Roti menjadi, sedap, lembut, tahan lama dan yang paling penting BOLEH DIJUAL.

bersambung..

Wednesday, July 20, 2005

Pinjam sikit duit boleh..?

Tengahari semalam dengan niat untuk bertanya-tanya, saya ke bank HSBC di bandar PJ. Dengar khabarnya bank ni boleh bagi personal loan dengan tanpa penjamin mahupun sebarang cagaran.

Kata pegawai bank tu mengikut kelayakan saya, dia jamin saya boleh dapat pinjaman dua puluh lima ribu sahaja tetapi dia akan cuba meyakinkan pihak atasan untuk memberikan jumlah penuh lima puluh ribu berdasarkan potensi pembayaran balik yang baik. Sebenarnya saya dah berjaya yakinkan dia tentang potensi perniagaan yang ingin saya ambil alih tu. Jadinya dia yakinlah yang saya mampu bayar hutang tu nanti.

Mulanya cuma nak bertanya-tanya tetapi terus isi borang. hehehe.
Jawapan kelulusannya dalam tempoh 7 hari dan pengeluaran wangnya dalam tempoh 10 hari dari tarikh lulus.

Monday, July 18, 2005

Ada duit?

Tokey: "saya nak jual outlet tu kalau Bahtiar nak beli. Tak payah susah-susah nak buka kedai lagi. Semua dah ada. Sale tiap bulan average dalam dua puluh ribu. Dalam setahun dah boleh dapat return. Ada duit?"
Saya: "Hehe.. Saya mana ada duit. Kalau pinjam kat Prosper ke bank ke boleh la kot... Berapa tu?"
Tokey: "Saya nak jual lima puluh ribu je."

* kena buat paperwork la ni untuk mendapatkan dana.

Friday, July 15, 2005

Cuti lagi

Minggu ni saya tak berniaga lagi lah nampak gayanya. Sabtu belajar di bakery. Ahad ni pulak saya dah book kelas kek. Ni pertama kali saya masuk kelas kek. Belajar kek yang asas dulu ler; Sponge Cake.
Petang semalam lepas kerja saya terus ke tempat Chef Nor untuk register masuk kelas kek. Mujurlah sempat, Chef Nor belum tutup pintu kedai lagi. Suami Chef Nor pun ada. Satu jam setengah saya bersembang dengan Chef Nor & husband. Orangnya peramah dan mudah mesra; berasal dari P.Pinang. Kelas ialah pada hari Ahad jam 10pagi.

Thursday, July 14, 2005

Gelatin - Halal atau Haram?

rujukan dari http://www.halaljakim.gov.my

Tarikh aduan: 03 November 2004 - 16:10:24
Aduan: Banyak masakan pada hari ini menggunakan gelatin. Apakah gelatin halal?

Jawapan: Gelatin adalah bahan yang diperbuat sama ada dari khinzir atau lembu, gelatin yang berasaskan lembu disebut sebagai beef bovine, persoalannya ialah sama ada lembu tersebut disembelih mengikut syarak atau tidak adalah menjadi persoalan utama dalam menentukan kehalalan pengeluaran gelatin. Di Malaysia, JAKIM hanya menerima gelatin yang dibekalkan oleh syarikat HalalGel dan Hagecaps sahaja kerana kedua-dua syarikat ini mendapatkan sumber gelatin lembu yang disembelih mengikut syarak.

Wednesday, July 13, 2005

Sewa kedai

Petang semalam saya meronda-ronda sekitar Taman Mulia BTR. Saja je membuat sedikit tinjauan. Nak dijadikan cerita saya dapat tau ada sebuah bank yang akan berpindah dan lot tersebut akan disewakan. Saya dapatkan nombor telefon agen dan bertanyakan tentang lot kedai tersebut. Kedainya bersebelahan dengan kedai mamak yang sentiasa ramai orang. Dekat pasar, dekat supermarket, populasi penduduk yang padat, sangat strategik.

Sewa bulanannya RM4000 + deposit RM8000 + deposit utility RM1000 = RM13000

Ini baru tinjauan sahaja. Saya belum cukup bersedia dari segi modal dan saya masih belum habis menuntut ilmu lagi. Sabar.. sabar...

Tuesday, July 12, 2005

Berguru - minggu pertama

9 Julai 2005
Hari pertama ni saya belajar di sebuah kedai cawangan. Sampai di sana pun dah jam 10 pagi. Abang senior baker pada mulanya agak macam keberatan nak mengajar, akhirnya kami jadik kawan sebab dia tak susah payah ajarpun sebab saya memang dah tau buat roti cuma teknik dan resepi saja berbeza. "Nanti kalau dah bukak kedai boleh le panggil aku ye... gaji tak banyak RM2000 je jadi ler.." sempat tu dia submit verbal resume.. hahaha.

apa yang dipelajari hari ini:
- bahan utama untuk roti. Brand dan jenis.
- uli doh yang besar, 8kg tepung. Mesin pun besar..huhu.
- cara mengendalikan Dividing & rounding Machine.
- cara mengendalikan industrial oven yang menggunakan gas.
- sempat juga bertanyakan sikit maklumat penting pasal pengurusan bakery. Pasal pekerja, turn over, utility dsb.

roti yang sempat dibuat bersama:
- Sosej Bun
- Sosej Roll Bun
- Fried Sosej Roll
- Pizza Bun
- Cheese Stik
- Cheese Bun
- Tuna Bun
- Chocolate Bun
- Pandan Bun
- Vanila Cream Bun
- Donut (Donut Pintal dan Donut Salut Cokelat)

Saya dihantar semula ke HQ pada jam 3 petang sambil ikut membuat penghantaran order ke sebuah sekolah berasrama penuh. Setakat jam 3 petang tu saya cuma sempat ikut buat 22 kilo tepung jer....

Thursday, July 07, 2005

Bantuan Kewangan PUNB ( skim PROSPER )

1) Pembiayaan Ekuiti
Di bawah pakej ini, PUNB menyediakan pembiayaan ekuiti sehingga 30% daripada keseluruhan kos projek berlandaskan prinsip Syari'ah, Musyarakah Mutanaqisah. Musyarakah Mutanaqisah bermaksud perkongsian kearah pengurangan pemilikan dalam syarikat usahawan. Pakej ini terbuka kepada usahawan yang memerlukan pembiayaan kewangan peruncitan yang melebihi RM 200,000. Buat masa ini, skop pembiayaan PROSPER terhad kepada pembangunan perniagaan peruncitan tidak melebihi RM 1 juta.

Contoh :-
Kos Keseluruhan Projek : RM300,000
Usahawan : RM 30,000 (10%)
PUNB ___ : RM 90,000 (30%)
----------------------------
Jumlah Ekuiti : RM120,000
Pinjaman : RM180,000 (60%)
----------------------------
Jumlah Besar : RM300,000 (100%)

2) Kemudahan Pinjaman
Baki kos projek sehingga maksimum 60% akan dibiayai melalui pinjaman oleh institusi kewangan yang dilantik dan dijamin sepenuhnya oleh Credit Guarantee Corporation Berhad (CGC).

3) Khidmat Kenalpasti Premis Perniagaan
Usahawan dengan bantuan TPPT Sdn Bhd (syarikat hartanah kelolaan Bank Negara Malaysia) akan mengenalpasti lokasi premis yang strategik. Sekiranya sesuai dan premis ditawar untuk jualan, TPPT boleh membeli premis tersebut dan menyewakannya kepada usahawan pada separuh kadar sewaan semasa untuk tempoh tiga (3) tahun. Usahawan boleh membeli premis tersebut dari TPPT apabila perniagaan mereka sudah stabil.

Contoh Kiraan belian balik premis :-
Harga belian asal : RM200,000
Harga pasaran semasa Pada tahun ke 6: RM250,000
Kadar sewa pasaran: RM2,000 sebulan
Kadar sewaan TPPT bagi 3 tahun pertama: RM1,000 sebulan

Tempoh _ Kadar Sewa _ Sewa Tahunan _ Pendahuluan
Tahun 1 ___ 1/2 ______ RM12,000 ____ RM10,800 (90%)
Tahun 2 ___ 1/2 ______ RM12,000 ____ RM9,600 (80%)
Tahun 3 ___ 1/2 ______ RM12,000 ____ RM8,400 (70%)
Tahun 4 ____ 1 _______ RM24,000 ____ RM14,400 (60%)
Tahun 5 ____ 1 _______ RM24,000 ____ RM12,000 (50%)
Jumlah Besar _________ RM84,000 ____ RM55,200

Formula pengiraan harga belian balik premis
((Nilai pasaran + kos asal) - pendahuluan )/2
((RM250,000 + RM200,000) - RM55,200)/2 = RM 169,800

4) Kemahiran Keusahawanan
PUNB menyediakan kursus-kursus berkaitan dengan kemahiran keusahawanan seperti kursus kesedaran, motivasi keusahawanan, pembangunan pengurusan, kemahiran memantau operasi dan tadbir urus korporat dari masa kemasa.

5) Pengurusan Perakaunan
PUNB menyediakan perkhidmatan pengurusan perakaunan dan aliran tunai melalui panel firma-firma akauntan Bumiputera yang dilantik.

Rujukan dari www.punb.com.my

Wednesday, July 06, 2005

Kawan baru

Hari ni tak moh cakap pasal roti lagi lah... (loh dah cakap pun...)

Bulan Julai ni saya dapat 2 orang kawan Korea yang baru. Yang sama team dengan saya ialah seorang jejaka Korea yang baik dan sederhana saja orangnya. Dia ni dah 4 tahun di Malaysia. Sebelum ni bekerja di Hewlet Packard. Disebabkan HP nak alihkan call center Korean mereka ke negara asal maka kawan ni pun keluar dari HP. Dia tak mau balik Korea pasal makwe dia orang Malaysia hehehe..

Seorang lagi kawan baru ni seorang gadis Korea, (cun giler beb..) tapi dia join team lain di barisan sebelah. Tak sempat kenal lagi sebab agak sibuk sejak seminggu ni.

Di sebabkan team kami dah cukup orang maka waktu kerja pun di normalkan semula kepada 9 jam. Sebelum ni 10 jam; ada 1 jam OT. Saya masuk kerja jam 7am balik 4pm; ada masa ler nak bikin roti sebelah petang yek... (cakap pasal roti gak...)

Monday, July 04, 2005

Berguru

Minggu lalu dengan satu niat tersembunyi saya ke satu kedai roti tak jauh dari BTR. Disebabkan terlalu nak tau sangat sayapun secara spontan meng'interview' lelaki yang menjaga di kaunter. Maka hasilnya dapatlah satu nombor telefon seseorang yang perlu saya hubungi. Maka sayapun menghubungi nombor itu dan menetapkan hari Sabtu pagi untuk berjumpa ditempatnya di Taman Melawati KL.

Hari Sabtu pagi tu sayapun ke Taman Melawati. Saya menjalani interview (macam sembang kedai kopi je hehehe) selama 1 jam. Yelah kan bukan senang orang nak ajar segala-galanya dari belakang dapur bakery sampailah kepada pengurusan bakery termasuklah dengan supplier contact sekali secara hands-on praktikal. Akhirnya kata putus dipersetujui. Saya diambil untuk berguru di bakery tersebut setiap hari Sabtu pagi selama 5 minggu. Yahoooo..!!! terasa macam dapat masuk universiti pulak gembiranya..

Thursday, June 30, 2005

Ramly & Bandar Tun Razak

Hari Ahad lepas semasa saya menjaja Sosej Bun, ramai yang bertanya dengan nada curiga, "Ni sosej mana punya ni? Halal ke?" saya jawab, "Ni saya guna Ramly beger punya.. mestilah halal kak..."

Sememangnya kalau sebut 'Ramly' saja pelanggan akan 100% yakin yang produk ini Halal. Saya pun gitu juga. Selain ianya Halal ianya adalah produk yang dibuat oleh orang Islam. Ada juga produk yang disijilkan Halal tapi bukan dibuat oleh orang Islam. Ramly ada pakej kedua-duanya 'Halal + buatan Muslim'.

Baru tadi saya menalipon kilang Ramly. Kilang asal Ramly Burger di BTR ni sedang di ubahsuai untuk dijadikan pusat jualan Ramly selain distribution centernya di Desa Tun Razak 1km dari situ. Satu contoh idola usahawan low profile yang berjaya, Haji Ramly bin Mokni.

Tuesday, June 28, 2005

Tolonglah SMS untuk derma kepada orang susah

Setiap hari kita membicarakan tentang SMS untuk mengundi penyanyi kesukaan kita. Hari ini saya ingin menyeru kepada semua agar dapatlah kiranya menderma melalui SMS kepada Tabung TV3 Bersamamu.

Sumbangan boleh dibuat sebanyak RM2, RM5 dan RM10 melalui SMS.
Taipkan Tabung2 atau Tabung5 atau Tabung10 kemudian hantar kepada 33533

Bantulah insan yang memerlukan.
http://bersamamu.tv3.com.my/tabungbsm.html

Monday, June 27, 2005

Start again

Hari Ahad ialah hari paling sibuk. Produksi bermula dari jam 10 pagi dan jajaan bermula dari jam 5.30 petang. Rancangannya nak buat Sosej Bun dan Red Bean Bun tetapi bekalan Red Bean filling pula sudah spoil; lama sangat disimpan. Jadinya hanya ada Sosej Bun sahaja; 90 untuk jajaan dan 20 lagi untuk special order dari adik di Wangsa Maju. Alhamdulillah semua 90 Sosej Bun habis dijual dalam tempoh 2 setengah jam. Lenguh lutut ni sebab dah lama sangat berehat. Kena pula kali ni berjalan sampai 3 blok Flat Sri Kota tu. Macammanapun.. puashati.

Saya akan menjaja setiap hujung minggu mulai minggu ini; Sabtu atau Ahad atau kedua-duanya sekali. Bagi jenjiran di Bandar Tun Razak tu kalau nak beli roti boleh lah datang terus kerumah saya di no78 tu sebelum jam 5 petang. Lepas jam 5 boleh ler cari saya di Flat Sri Kota. Kalau nak kepastian silalah sms ke ataupun call saja.

Friday, June 24, 2005

Wednesday, June 22, 2005

Puding Roti

Okey. Oleh kerana ada orang yang buka cerita pasal Puding Roti
ni ada saya tampilkan resepi yang saya kira agak simple untuk dicuba.

Bahan-bahan:
1 tin susu cair
4 kpg roti gardenia
4 biji telor ayam
1 cawan gula
2 sudu gula ( dijadikan gula hangus )
sedikit esen vanilla

Cara-cara membuatnya
Gula dihanguskan terus kedalam loyang sehingga perang dan disejukkan. Semua bahan-bahan diatas dikacau hingga sebati kemudian bubuh esen vanilla. Tuangkan kedalam loyang. Kukus selama setengah jam sehingga masak.

*terima kasih kepada http://www.geocities.com/myselera

Monday, June 20, 2005

Ibu Tunggal

Hari Sabtu pagi; dari KL ke sekolah lama anak saya, S.K. USJ20 Subang Jaya untuk mengambil 'report-card'. Sambil menunggu tu saya hantar kereta ke bengkel feberet untuk normal servis lah konon. Huh.. lebur tiga ratus hengget sebab tukar timing belt set dengan oil seal, minyak dah leaking banyak bawah enjin.

Selesai urusan di Subang Jaya kami sekeluarga terus ke Sepang. Lokasinya di Kota Warisan Sepang, berhampiran stesen ERL Salak Tinggi. Kawan ini seorang ibu tunggal, ada 2 anak. Isteri saya kenalnya semasa berkursus anjuran MARA di Shah Alam awal bulan ini. Dari ceritanya dia ada dapat bantuan untuk ibu tunggal. Dengan duit tu dia dahpun beli sebuah mesin penguli dan sebuah oven pembakar roti komersial yang berkuasa 5.6kw (huh.. oven saya cuma 900watt jer.. huhu.. hebat betul makcik ni) Mesin tu baru diterima bulan lepas dan dia tak pernah guna juga tak reti gunapun. Semasa berkursus dulu dia guna oven jenis Europa Jetcook saja. Sembang punya sembang saya pun meng'offer'kan bantuan. Yelah tak sanggupler saya dengar nanti duit kerajaan lebur camtu jer, bagi bantuan tapi dibazirkan semata-mata tak reti guna oven dan mesin. Dana tu untuk ibu tunggal bagi meneruskan kehidupan. Tak boleh disia-siakan begitu saja.

Sesi demo membuat roti dengan mesin dan oven baru dimulakan dari jam 2.00pm hingga jam 7.00pm. Saya jadi cikgu ler hari tu.. hehe. Amik masa lama tu sebab oven baru tu masih berminyak. Oven besar lah pulak. Lepas lap-lap bahagian dalamnya kena heat-up dulu oven ni supaya segala kotoran dan grisnya hilang. Kira macam proses steril la ni. Lebih sejam juga menunggu proses ni. Penting sebab segala gas dari minyak dan gris yang terbakar tu dikhuatiri beracun kalau tidak dilepaskan. Jangan main nak cepat je guna oven baru ni. Roti dibuat ikut resepi dan apa yang kawan ni dah belajar dari berkursus tu. Saya cuma guide & test je supaya dia boleh ulangkaji dan buat sendiri. Sambil tu bagi tips penting yang tak diajar semasa kursus.

Saya respect kawan ni; semangat dia nak berniaga dan nak membesarkan anak-anak tanpa suami yang membantu. Ramai ibu tunggal yang macam ni lagi susah pun ada; yang malang tu takde kelulusan dan tak pulak cenderung untuk berniaga. Kita sebagai kawan cubalah bantu supaya dia boleh berdikari. Harap dia berjaya.

Friday, June 17, 2005

Result-2

Trial: Large Red Bean Bread 150gm, 200gm & 300gm
Date & time: 16/6/2005 6.00pm
Recipe: Straight doh no-1
Qty: 2kg
Result and conclusion: FAILED
Factor: Size vs Baking Temperature/Baking Time

Thursday, June 16, 2005

R&D

Rancangan minggu depan kalau keadaan mengizinkan ialah untuk membuat R&D terhadap resepi BOLU KOJA, disamping itu mencuba design Red Bean Bun yang lebih kreatif. Saya cuba nak buat Red Bean Bun bersaiz besar 100gram hingga 300gram. Tak tau lagi resepi straight dough saya ni sesuai buat roti bersaiz besar atau tidak. Itu yang perlu dicuba. Kalau tak sesuai maka saya terpaksa cuba resepi sponge dough pula.

Pasal Bolu Koja ni saya masih tak tau lagi kuih apakah gerangannya. Nak kata baulu macam bukan. Hebat tu kalau baulu guna santan dengan daun pandan. Resepinya lebih mirip kepada kuih Bingka atau kuih Bengkang. (any idea?) Tanya kat mamat Indon kat opis ni diapun tak tau. Resepi yang diberi oleh Bogasari ni tak begitu jelas terutamanya cara memasak. Yelah resepi percuma kan. Bukan senang nak dapat resepi original yang terperinci. Kalau nak resepi sempurna kenalah bayar. Cuba dulu baru tau.

Tuesday, June 14, 2005

Kuih apa ini..?

Sambil bosan-bosan camni merayau sampai ke indon... terjumpa pulak satu resepi yang menarik perhatian.. iyaaa.. coba terka apakah dia ini..

BOLU KOJA (oleh Bogasari Baking Center )
Jajan Pasar

Bahan dan Bumbu :
3 butir telur bebek
250 gr gula pasir
250 gr terigu Segitiga Biru
800 ml santan
75 ml air daun suji
½ sdt garam

Cara Memasak :
Campur gula dan telur, aduk sampai gula larut. Masukkan terigu sedikit demi sedikit bergantian dengan santan. Masukkan air daun suji dan garam, aduk rata. Masukkan ke loyang/cetakan. Panggang dalam oven dengan api sedang hingga matang, angkat. Hidangkan dengan dipotong-potong.

Thursday, June 09, 2005

Resep roti dari Indon

Ini hari saya mau tampilkan satu resep yang diperolehi percoma dari lamannya Bogasari. Bukan saja untuk anda, juga untuk catatan bagi saya. Udah deh, mari lihat bagaimana membikinnya...

ANEKA ROTI MANIS (oleh Bogasari )

Bahan dan Bumbu :
1000 gr terigu Cakra Kembar
5 btr kuning telur
20 gr ragi instan
5 gr bread improver
15 gr garam
50 gr susu bubuk
250 gr gula pasir
100 gr margarin
100 gr butter
450 gr air dingin

Cara Memasak :
Campurkan semua bahan yang kering, lalu masukkan telur & air, aduk rata sekitar 5 menit. Masukkan margarine, butter & garam, aduk hingga kalis.
Istirahatkan sekitar 15 menit, potong, timbang & bulatkan.
Istirahatkan lagi sekitar 10 menit, lalu bentuk atau isi sesuai selera.
Poles atasnya dengan kuning telur, masukkan steamer/istirahatkan dengan ditutup kain basah sekitar 75 menit atau 2 kali ukuran semula.
Oven sampai matang.

100%

hari ini sms diterima: Mlm tadi ada ujian akaun. Saya sorang dpt 100. Best student you!

Saya berkongsi gembira dan bangga dengan isteri saya ni. Tak sia-sia saya hantar dia pergi berkursus. Ingatkan si Kakak saja yang rajin kutip 100 dalam ujian. Rupanya ibunya pun tak kurang hebat juga.

Petang semalam sempat saya ke Shah Alam, menjenguk apa yang dipelajari sehari. Banyak juga kena catch-up sehari punya pelajaran. Tak tau pulak malam tu ada ujian. Apapun lepas kursus ni nanti MESTI buat akaun & kira-kira. Bisnes roti musti mau serius dan terancang.

Rancangan seterusnya, saya sedang merisik-risik untuk amik kelas belajar buat kek.

Tuesday, June 07, 2005

Nak ibu.......

Lepas kerja saya cepat-cepat balik kerumah. Isteri dan anak-anak dah bersiap. Jam 6 bergerak menuju Shah Alam; menghantar isteri ke Hotel DePalma untuk menghadiri kursus Pengurusan Kewangan anjuran MARA selama 4 hari 4 malam. Si kecil 4 tahun ni pada mulanya seronok berjalan ke Shah Alam, tapi lepas hantar ibunya dan masuk saja ke dalam kereta mula lah dia "nak ibu.. nak ibu.. huuuuuuu...." Si kakaknya cuba mententeramkan adiknya. "Jom kita pergi rumah Opah" saya mula mengumpan. "Yeay..!!" jerit si kecil. Selang beberapa saat kemudian dia buat lagi "nak ibu.. nak ibu.. huuuuuuu...."

Saya,"Kita pergi rumah Mak Lang dulu lah ye"
Kakak,"Kata nak pergi rumah Opah"
Adik,"nak ibuuuuu...."
Saya,"yelah gi rumah Mak Lang dulu pastu kita turun la gi rumah Opah"
(Rumah Mak Lang nya tingkat 12, opahnya tingkat 8 )

Sampai di Rumah Pangsa Sri Kota, dalam lif kakak nya pulak tiba-tiba basah mata..

Saya,"kenapa kakak?"
Kakak,"Nak ibuuuuu... huhuh"
Adik,"Nak ibuuuuu...."

Aduss.....

Monday, June 06, 2005

78th. Home Bread

Hari Sabtu dipenuhi dengan aktiviti pilot run produksi roti. Azwa (adik bongsu) dan Kak Jie (kakak ketiga) datang hampir tengahari. Adunan 4 kilo disediakan. 2 kilo yang pertama siap dibuat 30 Red Bean Bun dan 21 Coconut Butter Bun. Semua dah ready. Roti dah cukup final proving. Oven pun siap pre-heat 180 degree; tetapi sesuatu telah berlaku..!! Fius utama terbakar.. alamak!! macammana ni??? 2 kilo dah siap proving. 2 kilo lagi baru je siap uli. Nampak gayanya macam kena buang je la semua tu.....

Terus saya menghubungi tuan rumah. Tuan rumah janji akan datang segera. Dalam 45 minit menunggu tuan rumah suami isteri pun sampai. Kak Moon siap bawa Tart Durian lagi tu; terima kasih.. Mujurlah tuan rumah orang yang arif pasal karan-karan ni.. kontraktor lah katakan... Selesai membaiki dan menukar fius. Saya pun menge'test' dengan oven tu. Saya minta Kak Moon dan suami tunggu dulu sambil saya bakar roti. Boleh makan sama-sama.. Sambil membakar roti sambil sembang. Ramah sungguh tuan rumah saya ni, banyak ler benda yang disembangkan, siap bagi sokongan lagi untuk saya berniaga roti. Sempat jugalah saya ajar Kak Moon macammana nak buat roti sosej.

Perasaan gembira pun ada sebab dapat tuan rumah sporting macam tu. Dia tak kisah saya buat bisnes di rumah. Katanya dia dulupun dirumah itu jugalah dia mulakan bisnes welding. Gen-set besar duduk dalam ruang tamu, pakai karan lagi kuat dari oven tu, penuh rumah dengan besi. Tidurpun sebelah besi. "Bukan senang nak jadi senang.." kata Kak Moon mencelah. Kak Moon ni pulak bisnesnya menjahit. Memang jenis orang tak boleh duduk diam.

Tuan rumah balik saya bekalkan dengan roti. Sambung lagi membakar roti adunan kedua tu. Semua kerja selesai lepas maghrib. Siap bungkus roti untuk Kak Jie dan Azwa, nak balik cepat ler sebab kan malam tu ada konsert pertama AF. Kat rumah saya tu dahler takde Astro, TV 14 inci je pulak tu.. hehehe.. Malam tu hantar roti ke rumah mertua dan ke rumah Kak Nor (kakak kedua). Solosai semua roti.

Bagi saya roti kali ini tak perfect sebab doh sudah over-proving; tapi roti-roti tu tetap sedap dimakan. Mexican Bun juga ada masalah teknikal.. Kena pergi menuntut ilmu lagi lah ni.. Tapi kan yang peliknya adik ipar saya kata, "Rotiboi yang Kak Lang ngan Abang Bat buat ni lagi sedap dari rotiboi yang beli tu..." Iye ke ni? Kau ni saja je la nak jek jek aku ni.. hahaha

Thursday, June 02, 2005

Rindu roti

Semasa bertandang ke rumah kakak; di BTR tu juga ler..

kakak: "Kau Sabtu ni tak buat roti ke?"
saya: "Buat tapi tak jual, nak test dulu. Buat untuk makan kita-kita je sambil ajar Azwa buat roti. Nak buat Mexican Bun sekali. Si Ayu sebok nak Rotiboy"
(Azwa ni adik bongsu saya, Ayu adik ipar saya)
kakak: "Jual lah..... kau dah berapa minggu tak jual kat sini"
(keras je suara dia bunyi macam arahan je.. huhu)
saya: "Tengoklah nanti"

Sebenarnya saya tak mahu jual buat masa ni sebab pertama BILIK ROTI TAK SETUP LAGI.... uwaaaa.!! Mesin uli masih terbaring atas troli. Sebab kedua ialah saya perlu buat pengiraan semula kos pengeluaran. Mungkin nanti perlu buat perubahan harga. Sebab ketiga tempat baru, takkan nak terus jual. Mesti mau pilot run production dulu. Sebab keempat, kan baru pindah. Rumah berselerak lagi. Sebab kelima, isteri saya nak berkursus seminggu mula hari Isnin tu. Nak buat persiapan lagi.

Saya pun rindu juga nak makan roti buatan sendiri.

Wednesday, June 01, 2005

1hb. Jun - Genap setahun

Genap setahun saya bekerja di syarikat ini. Setahun yang lalu saya yang masih dibelenggu masalah ekonomi dan bebanan hutang tanpa berfikir lama terus sahaja menerima tawaran untuk bekerja disini. (setahun freelance & menganggur..!!) Yang penting pada masa itu ialah bayaran yang cukup untuk saya membebaskan rumahtangga dari krisis kewangan. Faktor penguasaan bahasa Korea menjadi sebab mengapa saya diperlukan di syarikat bertaraf MSC ini; walaupun saya bukan dari kelulusan IT. Saya juga mula mengenali blog sejak mula bekerja disini.

Terus-terang saya katakan saya suka bekerja disini. Disini saya bebas; tiada 'master & slave', no stress, buat kerja sendiri saja, tak perlu meeting, tak perlu report, tak perlu kertas-kertas, boss pun tak perlu arah-arah. Datang duduk dikerusi sendiri, faham buat kerja masing-masing. Walaupun bekerja 10 jam sehari duduk tunggu macam pak guard didepan telefon dan komputer, namun saya punya terlalu banyak masa terluang; itu yang sempat lagi merancang untuk berbisnes roti... hehehe. I lovin it..

Alhamdulillah, sedar tak sedar setahun dah berlalu. Saya berjaya mengharungi kesukaran krisis demi krisis dalam kehidupan dan kerjaya. 'Bangkit Dari Kejatuhan', 'Kembali Berdiri' dan 'Berlari Mengejar' antara ungkapan yang saya tuliskan pada blog saya sebelum ini menggambarkan keadaan saya pada masa itu. Kini ku akan 'melompat lebih tinggi'.. hehehe.. macam SO7 pulak.. peace. :)

Monday, May 30, 2005

Kampung Konggo

Alhamdulillah, selamat berpindah ke Bandar Tun Razak, satu tempat yang dulunya lebih dikenali sebagai Kampung Konggo. Dulu-dulu dengar saja nama Kampung Konggo orang dah takut nak pergi; ntah hulu ceruk mana ntah. Sekarang Kampung Konggo tersebut dah menjadi sebuah bandar yang pesat membangun. Rumah teres kos rendah 2 bilik yang dulunya berharga RM18,000 sekarang dinilai sehingga RM100,000. Itupun berebut orang nak beli. Sewa? Mahalpun orang sanggup sewa. Lokasi yang sungguh strategik ditambah dengan kemudahan yang ada serta suasana persekitaran menguatkan sebab mengapa BTR menjadi pilihan; sebab saudara-mara ada di BTR pun ye juga... hehe.

Siap pindah barang tapi semua belum berkemas lagi. Balik kerja nanti sambung berkemas. Minggu ni belum boleh buat roti. Minggu depan pula ada Kursus Pengurusan Kewangan anjuran Mara; oleh kerana saya tak boleh cuti seminggu maka isteri saya gantikan tempat saya. Dah lama sangat tak buat roti ni; menuntut ilmu pun penting juga.

Wednesday, May 25, 2005

Roti Canai

Dulu masa di Korea, saya pernah buat roti canai. Tengah boring-boring takde apa nak buat. Housemate ntah mana pergi semua. Timbul pulak idea nak buat roti canai. Ntah macammana boleh dapat resepi. Zaman tu mana ada internet macam sekarang ni. Nak search kat mana? Hah hentam je la.. Asal ada tepung gandum, telur, susu, margerin dengan minyak masak. Bikin punya bikin bancuh uli ntah berapa sukatan bahan main hentam jadi pulak.. Sementara memerap doh saya masak kari ayam.
Dah cukup masa dah lapar ni nak mencanai pulak. Alas meja dengan plastik.. hah atas meja tu jugak mencanai. Baik punya canai... Goreng garing-garing. Perghhh.. sedap..
Selebihnya saya goreng separuh masak dan lapis-lapiskan dengan plastik kemudian simpan dalam peti sejuk; jadi roti canai segera.

Tetiba si Pie balik,
Pie: "wow.!! roti canai!! mana kau dapat?"
Saya: "Aku buat sendirilah"
Pie: "Jangan nak tipu akulah, ntah stewardess mana bagi kat kau. siapa bagi?"
Saya: "Laaa.. betul aku buat tadi"
Pie: "Tipuuu..." (sambil sedia menggoreng roti canai)
Saya: "Pie...Pie..."

Semalam saya jumpa resepi roti canai ini di http://www.geocities.com/pizzaresepi/
(terima kasih kepada http://suzana.blogdrive.com)

Bahan-bahan:
200 g (2 cawan) tepung gandum
100 g tepung penuh mil
60 g (1 biji) telur
50 ml (1/4 cawan) susu rendah lemak
20 g (2 sudu makan) minyak sayuran
50 g (2 1/2 sudu makan) marjerin
air untuk menguli

Cara:
1.Tepung diadun dengan telur, susu, garam dan air secukupnya.
2.Uli sehingga lembut dan perapkan dengan sedikit marjerin. Bulat-bulatkan kepada sepuluh ketul yang sama besar. Biarkan selama dua puluh minit.
3.Canaikan mengikut bentuk yang anda suka. Goreng garing dengan sedikit minyak.
4.Bila masak, tepuk-tepukkan supaya gembur dan cepat sejuk.
Sesuai dimakan dengan kuah dal, kari, ikan,dalca atau acar.

Tuesday, May 24, 2005

Asam, Garam, Gula & Kopi

kawan: "Kau ni takde cerita lain ke selain dari makanan?"
saya: "hehehe..." (sambil tersengih)

Baiklah bagi memuaskan hati kawan nan sorang ni saya tulis pasal satu perkara yang takde kena-mengena dengan makanan.. (ye ke..??)
Betul..takde kena mengena dengan makanan..!!

'Asam, Garam, Gula & Kopi' ini buku yang baru saya beli. Tak habis baca lagi. Seronok membacanya. Isteri saya pun tak bagi peluang saya nak baca. Berebut...
Kisah-kisah yang dipaparkan ada yang terkena batang hidung sendiri.. ketawa besar le kami suami isteri. Buku ni memang best.!!

Tak mau cerita la apa isi ceritanya, siapa nak baca pergi ler beli.. Tak mahal. Buku dari Alaf21 ni cuma RM13 je.. Selamat membaca.

http://www.alaf21.com.my/buletin/N_catal.htm

Friday, May 20, 2005

Lori

drebar lori: "apa kata kalau hari Ahad. Takdelah tergesa-gesa nanti"
saya: "oklah ikut senang abang lah. Bagus jugak tu ahad pagi jalan tak jem."

Atas khidmat nasihat abang drebar lori yang memang pakar dalam hal-hal keadaan trafik dan hal ehwal pengangkutan jalan, maka tarikh perpindahan ditukar kepada hari Ahad pagi 29hb. Mei 2005.

Tuesday, May 17, 2005

Pindah

Produksi roti terpaksa di hentikan sementara, bagi tempoh 2 minggu dari sekarang kerana kerja-kerja persiapan pindah. Segala barangan akan dikotak supaya memudahkan kerja-kerja memunggah nanti. Penghantaran ke gerai Mapley juga di hentikan sementara waktu. Setelah di bincang maka kata sepakat mengatakan tarikh perpindahan ialah pada Sabtu 28hb Mei nanti. Harap segalanya berjalan lancar.

Monday, May 16, 2005

Sabtu 14.5 yang istimewa

Sabtu 14.5.2005 sungguh istimewa sekali. Bagaikan satu permulaan sejarah bagi diri saya. Dengan style ringkas berseluar jeans biru dan berkemeja putih lengan panjang dilipat (ala-ala driver teksi gitu) saya keluar dari rumah tepat jam 8.00 pagi.

Aktiviti utama Sabtu 14.5 adalah untuk menguruskan pertukaran sekolah anak saya dari Subang Jaya Selangor ke Cheras KL. Urusan dibuat di Pejabat Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan di Jalan Semarak KL. Markah penuh patut diberi kepada jabatan yang pada saya sangat efisien meluluskan permohonan dalam masa tak sampai 15 minit. Mungkin dalam 10 minit je agakya, sebab 15 minit tu saya kira dari saya mula parking motor hingga saya kembali start enjin motor. Maafkan saya kiranya sebelum ini saya telah berprasangka di sebaliknya terhadap jabatan. Mungkin juga permohonan yang lengkap dengan segala lampiran dan sokongan guru besar dengan 4 salinan itu juga adalah faktor penyumbang kepada efficiency tersebut... Mungkin juga sebab takde orang lain pun; cuma saya sorang je. Apapun syabas kepada JPNWP.

Aktiviti kedua adalah penghantaran istimewa roti yang dipesan oleh pelanggan VVIP. Jam 9 pagi saya keluar dari JPNWP menuju ke Menara PGRM di Cheras. Setiba di sana saya menghubungi Kak Sya. Seperti yang diminta, penghantaran dibuat melalui rakan sepejabat Kak Sya. Belum ada rezeki untuk bertemu sebab Kak Sya tak ada di pejabat.
Selesai urusan di PGRM, SMS dihantar kepada Zino. Saya diberitahu akan satu perjumpaan yang dianjurkan oleh Zar. Secara spontan saya setuju untuk turut serta. Sementara itu saya beralih kepada penghantaran seterusnya ke Pantai Dalam. Dengan style budak Fast Food Delivery (ala-ala budak lepas SPM) saya menyempurnakan penghantaran hingga ke depan pintu rumah Melor. (Melor kata saya macam budak 15 tahun? hahaha)

Selesai urusan di PD pagi masih awal, kebetulan lalu didepan Midvalley Megamall, teringat pulak cikgu saya kata tokey Breadtalk tu member seguru dia masa di Taiwan 10 tahun dulu. Singgah le saya ke situ. BreadTalk memang hebat. Pagi tu depan mata saya tengok pekerja dapur dia tak kurang 13 orang sedang sibuk menyediakan roti. Design rotinya fuhhh sangat menarik... harganya pun manarik sampai 2 kali ganda tingginya.. hehehe.. Terasa demotivated la sekejap melihatnya. Tapi ye la kan sorang punya kerja nak banding dengan 13 orang punya kerja mana adil.. "kau tunggu nanti aku kompol 13 orang Baker aku sendiri nanti..." nak cover la tu.. hehe

"... di tupai-tupai jam 2..." sms dari Bang Zino berbunyi. " Tupai? mana tu? tak tau.." balas saya ringkas. "Tupai atas pokok.hehe....." sempat lagi Bang Zino bergurau sebelum menjelaskan lokasi perjumpaan. Masih awal lagi, jadi saya ke BTR berehat dan bersembang di rumah kakak sambil menunggu waktu Zohor. Dipendekkan cerita sayapun tiba di Restoran Tupai Tupai. Seorang lelaki berserban menggamit nun dari tengah ruang restoran. Saya membalas sambil membetulkan letak motor ke tempatnya. Suasana meja tu memang meriah sekali. Dari Roti sampailah ke 'baju drebar teksi' saya dijadikan bahan bualan. Hehehe... kira okey ler dari takde bahan nak sembang. Saya ni jenis 'menjawab soalan cepumas'je; memang saya tak berapa pandai bersembang kalau pertama kali jumpa. Pemalu le konon. hehehe. Memang segan pun jumpa orang hebat-hebat.

Terima kasih kepada Bang EP kerana men'sponsor' makan-makan pada hari itu. Terima kasih kepada semua; Bang Zino, Pak Latip, Zar, Melor & suami. InsyaAllah niat saya nanti nak jemput kenkawan yang sudi ke rumah baru (baru pindah bukan rumah baru) saya di Bandar Tun Razak. Jumpa ramai-ramai. Boleh le kita rasa roti yang segar dan panas baru keluar dari oven. Bila? tak tau lagi ler; tunggulah nanti saya pindah ke sana.

I will welcome you to the Baker's Place.

Thursday, May 12, 2005

The Baker's Place Special Saturday Delivery Service

Khas untuk mereka yang ingin mencuba roti sipenjaja jalanan ini. Hari Sabtu 14hb. Mei adalah peluang terbaik. Saya akan ke Jalan Semarak KL, kemudian ke Menara PGRM, seterusnya ke Bandar Tun Razak. Kepada sesiapa yang ingin membuat pesanan roti sila tinggalkan pesanan di ruang comments ini, nyatakan lokasi anda atau boleh buat pesanan melalui sms kepada 012-2767873. Nyatakan nama, lokasi dan nombor untuk dihubungi.
Hanya 14hb. Mei 2005 sahaja dan hanya Red Bean Bun dan Coconut Butter Bun sahaja.
Harga hanya RM1.00/satu.

Sabtu lagi

Sabtu ni tak berniaga lagi. Saya perlu ke Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan di Bangunan Anjung Felda Jalan Semarak Kuala Lumpur untuk menguruskan pertukaran sekolah anak saya dari SK USJ20 ke SK Taman Midah-1 Cheras.
Punyalah susah mencari website jabatan ni. Cari punya cari jumpalah di sini http://www.jpwp.malaysiahosting.net

Sebagai ganti insyaAllah saya akan cuba berniaga di Sri Kota pada hari Ahad.

Wednesday, May 11, 2005

Result

Petang semalam lepas kerja saya ke lokasi flea market tu. Lepas selesai buat survey sayapun terus menghala ke BTR. Singgah pasar malam beli nasi dagang dan melepak di rumah kakak di Flat Sri Kota; sambil berbincang pasal lokasi tu kalau-kalau ada maklumat yang boleh membantu.
Lepas maghrib balik rumah dan buat kira-kira serta 'partner discussion'. Hasil nya saya mengambil keputusan untuk TIDAK MEMBUAT SEBARANG KEPUTUSAN.

'Sabar, belum masanya lagi...'

Tuesday, May 10, 2005

Flea Market

Pagi-pagi lagi kawan sepejabat ni dah hulurkan satu keratan akhbar; iklan "Peluang Perniagaan Setiap Ahad" Bila pikir-pikir balik bagus juga kalau dicuba. Bukannya waktu kerja. Hari Ahad pagi sampai petang. Nantilah saya akan buat tinjauan khas dan study. Yelah nak tentukan juga faktor-faktor tertentu.
Faktor kapasiti produksi- kena buat study, berapa banyak nak buat, jual,mampu ke buat banyak tu? sempatke?
faktor masa- masa berniaga 11pagi ~ 7malam, masa lain tak kira lagi,
faktor tenaga- sayalah baker sayalah promoter? takleh jadik. harus ada pembantu.
faktor jarak lokasi- tak jauh dari Bandar Tun Razak,
faktor pesaing- kalu dah ada berlambak bakery kat dalam kompleks tu amacam? Ada brani?
dan paling penting faktor sewa. Kalau ikut iklan ni sewa RM10 je sehari tu. Kerusi meja disediakan, cuma perlu bawa produk saja. Bagus dah tu.

Kena buat Potential Problem & Potential Opportunity Analysis dulu. Okay hari ni juga saya akan mulakan survey dan study. Nak kena pi tengok juga tempat tu dulu. Harap tak silap buat keputusan.

Monday, May 09, 2005

Cancel

Kecewa betullah kelas dibatalkan di saat-saat akhir. Walaubagaimanapun hari Sabtu ni dimanfaatkan untuk berehat saja dirumah dan membuat semakan inventory dapur. Banyak gak barang dah habis ni. Maka aktiviti membeli belah pun terpaksalah dijalankan. Bagus juga ada masa nak beli barang secara borong.

Friday, May 06, 2005

Pengumuman

Hari Sabtu dan Ahad minggu ni (esok) saya tak dapat menjaja di BTR sebab saya akan menghadiri kelas bakery di Shah Alam dan Kelang. Nak belajar teknik lain pulak. InsyaAllah minggu depan saya akan datang ke BTR.

Lokasi

Semalam cuti umum Children's Day bagi Korea; jadinya saya pun amik le cuti. Masa ni la cuti sap sap soi lulus. Jam 7 pagi lagi saya menunggang motor ke BTR dengan niat nak gi survey. Banyak perkara nak di surveykan ni. Dengan makcik-makcik jual kuih pun siap saya interview. hehehe.

Nak dijadikan cerita; dan dipendekkan cerita maka saya sedaya upaya mendapatkan sebuah rumah sewa. Sangat strategik dan berpatutan. Rumah teres dua bilik renovated tu akhirnya jatuh ke tangan saya dan kata setuju dibuat dengan bayarannya sekali. Kalau dah jodoh takkan kemana... Saya akan kembali ke Bandar Tun Razak; tempat saya menjalani kehidupan remaja sejak 1986. Rumah sewa tersebut hanya beberapa ratus meter saja dari Flat Sri Kota, Stesen LRT BTR dan Kompleks Perniagaan DBKL BTR. Bandar Tun Razak ada HUKM, Stadium, Kompleks Belia, Tasik Permaisuri dan..... Kilang Ramly Burger..hehehe... :)

Terima kasih daun keladi

Alhamdulillah. Ramai yang menawarkan peluang untuk saya memperkembangkan jualan roti. Terima kasih. Saya sangat-sangat menghargainya. Walaubagaimanapun buat masa ini saya terpaksa mengalah dengan kemampuan saya yang terhad sekarang ni. Saya masih lagi bekerja sebagai Helpdesk di PJ sini. Saya masih baru dan masih mengusahakan roti secara part time. Almaklumlah namapun dah part time sudah tentu terhad kemampuannya untuk bergerak secara besar-besaran.

Saya cuma bebas menggerakkan jualan pada hari Sabtu dan Ahad sahaja. Hari sabtu sesudah subuh proses pembuatan roti bermula dengan kapasiti pengeluaran +/- 24 biji setiap 20 minit; tidak termasuk 2 jam pertama untuk penyediaan bahan dan tempoh proses proving (first proving, intermediate proving & final proving).

Untuk jualan harian di gerai mapley, selesai kerja saya pulang ke rumah dan lepas Maghrib saya mulakan adunan 1 kilo dan semua proses hanya akan siap dalam masa tak kurang 3 jam, hanya untuk 30 biji roti. Walaubagaimanapun, hati akan puas bila tengok roti-roti yang masih panas tersusun cantik atas tray... mmmm. menyelerakan..

Wednesday, May 04, 2005

Product List

Updated: 4/5/2005

1. Red Bean Bun - berinti kacang merah yang enak dengan corak hirisan yang menarik pada permukaannya. Harga RM1.00

2. Coconut Butter Bun - keharuman mentega dan kelapa parut yang memancar dari potongan kreatif yang istimewa dan unik. Harga RM1.00

3. Cherry Blossom Bun - potongan menarik berbentuk bunga enam kelopak dihias sebutir ceri merah ditengah bagai memanggil sang kumbang menghampiri merasai gabungan rasa inti kacang merah dan kaya pandan. Harga RM1.00

4. Sausage Roll - Sosej dibaluti dengan gulungan roti manis, sesuai untuk mereka yang ringkas. Harga RM1.00

5. Sausage Bun - Daun origano yang ditabur diatas sos cili dan mayonese membuatkan ianya seolah-olah sekeping pizza segar yang membangkitkan keinginan untuk mencubanya. Harga RM1.20

6. Potato Bun - Susunan berbaris 4 biji Potato Bun digarisi oleh custard manis kekuningan sangat enaknya dinikmati begitu saja. Harga RM1.20

* Senarai ini akan dikemaskini dari masa kesemasa.

Tuesday, May 03, 2005

Potato Bun

Seharum kentang lecek yang menggoda bukan hanya enak dimakan panas-panas. Susunan berbaris Potato Bun digarisi oleh custard manis kekuningan sangat enaknya dinikmati begitu saja. Selera pasti menyala-nyala.

Cerita Gagal

Asik cerita bagus jer... Kali ni ada sikit cerita kegagalan. Yelah kita kan kekadang belajar dari kegagalan.

Hari Sabtu lepas saya berjaya mencapai target jualan tapi saya gagal menghabiskan keseluruhan 202 biji roti yang saya bawa ke Bandar Tun Razak. Sebenarnya hari Sabtu tu, lepas jumpa Zino saya nak sambung menjaja malam tu tapi kepala dah pening tahan sakit Ulser dalam mulut ni. Baki 48 biji lagi terpaksa saya tinggalkan di rumah mertua. Bagilah sesiapa... untuk promosi.. (promosi lah konon..) Cadangnya nak menjaja lagi hari Ahad tapi keadaan ulser di mulut dan lidah saya ni dah sampai tahap tak tertahan; terpaksa gi klinik dan berehat. Pengajarannya: Mak mertua saya pesan,"Berniaga macam ni biar tak cukup, jangan terlebih". Isteri saya pon tambah lagi hentam saya terlalu ghairah sangat nak capai target konon.. aduh.. tak kesah lah jom pi klinik amik ubat.

Apa dah jadi dengan baki roti tu? Ada yang disedekah oleh mertua saya ke majlis harijadi anak jiran dan ada yang dah sampai ke Los Angeles dibawa dek adik ipar saya (pramugari MAS) buat bekal dan bagi kekawan rasa...