Monday, July 02, 2007

Bakery & Partner

Sesetengah orang yang berkeinginan untuk berniaga tetapi tidak punya wang sebagai modal, memilih untuk mencari 'business partner'. Si pengusaha ni baru nak berniaga, si partner ni pula letak duit sebab nak mendapat pulangan. Si pengusaha bekerja siang malam bertungkus lumus untuk membangunkan perniagaan, si partner duduk diam-diam dapat duit. Akibatnya sudah berapa banyak kedai bakeri terpaksa 'gulung tikar' gara-gara masalah dengan partner. Kalau partner tak bawa masalah pun kita sendiri yang buat masalah sebab tak puashati atau irihati tengok partner duduk diam-diam dapat duit.

Bagi pendapat peribadi saya partnership cara ini cuma akan mengundang masalah dan amat mudah untuk berakhir dengan bisnes lingkup. Dalam bisnes kecil begini sleeping partner cuma akan menambah kepahitan dalam melalui dunia perniagaan bakeri. Bisnes bakeri bukan bisnes untuk jadi kaya raya. Dengan pulangan tak seberapa tu jangan terlalu yakin kita akan mampu beri apa yang partner kita tu akan minta. Untuk memulakan perniagaan bakeri carilah modal sendiri, bantuan atau pinjaman dari badan kerajaan berkaitan mahupun pinjaman kewangan dari bank.

Partner yang betul-betul partner ialah orang yang sanggup bekerja bersama-sama dengan kita. Keluar modal sama rata, beban tugas sama-sama buat. Masing-masing ada peranan sendiri dalam bisnes. Walaubagaimanapun berhati-hati lah juga dengan ribut taufan yang bakal melanda. Antara dua orang, salah satunya mesti jadi leader. Kalau tak ada leader, tunggu saja bila ribut tu datang. Rasakan sendiri bagaimana.

Bukan semua partnership tu tak bagus, dan sleeping partner yang paling bagus ialah isteri atau suami. Itu baru betul-betul punya sleeping partner. :)

No comments:

Post a Comment