Tuesday, July 18, 2006

Cara buat Egg Tart

Ramai dok tanya camna nak buat Egg Tart. Suruh pergi kelas takde masa pulak katanya.
Okay lah ni saya tunjukkan cara nak buat pastry nya, free saja tau. Kalau tak paham juga maknanya kena jugak pergi kelas ok :)

Guna resepi anda sendiri pun boleh. Cari buku resepi atau cari di internet. (errr. sini pun internet gak la...)

Pastry: 500g tepung gandum biasa, 125g gula icing, 250g margerin, 2 biji telur gred-B, 1 tsp esen vanila. Cara sediakan pastry. Gaul rata gula icing dengan tepung. Masukkan margerin dan putar menggunakan K-hook. Kalau takde mesin uli gunakan saja jari-jemari anda untuk menggaulrata sehingga menjadi crumbs.

Kemudian masukkan telur dan esen vanila. Putar atau gaul lagi sehingga terbentuknya satu doh pastry.

Sediakan acuan tart. Ambil segumpal pastry dan picitkan ke dalam acuan.

Pastu guna pisau ke apa saja untuk trim lebihan yang terkeluar tu, kasi cantek...

Pastu bakar kulit tart tu dengan suhu 170 ke 180 degree selama 15 minit hingga kekuningan. Kemudian isikan egg filling dan bakar semula selama 20 minit sehingga telurnya firm. Kalau telur mengelembung tu turunkan lah suhu oven. Resepinya tengok balik post archive Oktober 2005.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment