Tahun lepas tuan rumah saya ada beri resepi ini. Minggu ni kebetulan isteriku terjumpa resepi serupa di dalam kotak Self Raising Flour jenama Blue-Key. Kalau nak resepi original belilah sekotak di pasaraya.
Lapisan Gula Hangus:
Gula (kasar/halus) 60g
dibakar dalam tin pembakar bulat 8inci x 3inci dengan api perlahan sehingga menjadi cair dan mendidih secukupnya. Biarkan ia sejuk dan keras.
Lapisan Kastard:
Gula 95g + Susu cair 220g + Tepung kastard 1tsp + kuning telur 3biji
Campurkan semua bahan ini dalam bekas lain dan rehatkan.
Lapisan Kek Chiffon:
Tepung naik sendiri 100g + gula 55g + minyak jagung 35g + kuning telur 2biji + vanila 1tsp + air 95g
Ayak tepung, campurkan bahan lain kedalam tepung. Gaul sebati.
Ingat telur tadi semua ada 5 biji kan? Ok, dalam bekas lain putih telur 5biji + serbuk Krim Tartar 1g diputar sehingga kembang. Lepas tu masukkan gula 55g sikit demi sedikit dan putar lagi hingga lembut dan pekat. Masukkan adunan ini ke dalam adunan tepung tadi. Gaulkan adunan perlahan-lahan hingga sama rata.
Nak mula masak dah ni. Tuang adunan lapisan Kastard tadi kedalam tin pembakar yang dah sedia dengan gula hangus tu. Lepas tu tuang adunan Chiffon perlahan-lahan keatas adunan Kastard. Letakkan tin pembakar ke dalam dulang yang berisi air setinggi lebih kurang setengah inci. Bakar dengan suhu 180 darjah C, selama 45 minit.
No comments:
Post a Comment