Monday, November 20, 2006

Pilih perniagaan yang sesuai

18hb November kelmarin saya menghadiri kelas membuat Aiskrim Colek anjuran Chef Li.
Setahun lalu saya teringin sangat nak belajar buat aiskrim ni. Saya perhatikan si penjual aiskrim membawa tong empatsegi di atas belakang motorsikal. Saya pernah interview si penjual aiskrim; dari mana dia dapat bekalan aiskrim tersebut. Buat sendiri ke? Tak lah, ambil dari kilang.

Buat sendiri.. Buat aiskrim sendiri, buat roti, keropok lekor, yong taufoo, mee kuning dan lain-lain semua buat sendiri. Itulah yang dianjurkan oleh Chef Li selama ini melalui tulisan buku-bukunya. Nampak senang lagi menyenangkan. Seolah-olah buat aiskrim ni boleh guna peralatan yang ada didapur sahaja. Namun harus diketahui juga untuk membuat Aiskrim Colek kita memerlukan mesin. Mesin khas untuk membuat aiskrim. Harganya RM1975.
Rata-rata yang datang kelmarin lebih kurang 40 orang, raut wajah mereka semacam pudar.. Blurr? "Ingatkan senang je buat aiskrim ni, guna blender ke, guna hand mixer ke. Rupa-rupanya kena beli mesin sampai dekat dua ribu ringgit." begitulah luahan yang didengari.

Sebenarnya boleh kalau nak buat aiskrim guna hand mixer, tapi resepi nya lain lah. Bahan pun dah tentu lain. Kos juga semestinya berbeza. Tekstur dan rasa pun lain juga. Ramai yang berkira-kira perihal melabur modal untuk membeli mesin, "Belum apa-apa ribu-ribu dah habis buat modal."
Beginilah abang-abang dan kakak-kakak. Kalau nak mengail jerung takkan cukup umpan cacing. Kalau cuma ada umpan cacing jangan lah diharap mendapat jerung. Gunakan cacing untuk mendapat selar, guna selar untuk mendapat tongkol, lepas tu barulah guna tongkol untuk mendapatkan jerung.

Ada satu cerita. Zahari diberhentikan kerja kerana syarikat tempatnya bekerja ditutup. Dia kini menganggur dah empat bulan. Dalam dia mencari-cari pekerjaan, dia membaca buku Menjejaki Jutawan Senyap tulisan Chef Li. Lantas jiwanya terbakar. Semangatnya membara untuk berniaga. Zahari sangat tertarik dengan Aiskrim Colek. Kisah Cikgu Salmah sangat-sangat mencabar semangatnya. Dia merasakan dia boleh pergi jauh dengan perniagaan aiskrim nanti. Zahari sangat yakin. Dia pun menggunakan sedikit wang simpanan RM195 sebagai yuran mengikuti kelas membuat Aiskrim Colek Chef Li. Malangnya bila pulang dia merasa sangat hampa, "Mana aku nak korek duit sampai dua ribu nak beli mesin aiskrim? Ni modal besar ni. Aku tak kerja mana aku nak cekau duit sebanyak tu!!" Sakit hati mula membenam di dadanya. Wajah isteri dan dua anaknya berputar-putar di fikiran Zahari. "Chef Li bohong!! Penipu!!"

Dalam keadaan sakit hati itu secara spontan Zahari mencapai motorsikal. Dia singgah di gerai buah-buahan. Terlihat pelbagai jenis pisang banyak disitu. Dia membeli setandan pisang nangka yang sedikit kekuningan warnanya. Setandan? ye setandan. Apa dah gila pula si Zahari ni?
Sampai di rumah dia menyuruh isterinya membancuh tepung untuk menggoreng pisang. Zahari memikul dapur dan tong gas satu persatu ke bawah rumah flat mereka. Entah macammana punya angin Zahari menjual pisang goreng pula petang itu. Dengan setandan pisang petang itu Zahari memperolehi RM130. Untung bersih Zahari kira-kira dapat RM80. Zahari sangat gembira. Dia mencongak kalau sehari setandan dapat bersih RM80 kalau dikumpulkan setiap hari maka dia akan mampu membeli mesin aiskrim dalam masa 25 hari lagi. Wow!! dari setandan pisang boleh menghasilkan sebuah mesin aiskrim!!
Bulan berikutnya Zahari mula menjual aiskrim dan isterinya menjual pisang goreng. Pendapatan mereka kini datang dari dua sumber perniagaan.
Masih penipu kah Chef Li itu?

3 comments:

 1. mane blh sy beli mesin aiskrim itu?klau blh COD,cepat skit...
  please email me for detail bungerjumper@yahoo.co.nz...
  please sy mencari mesin tu sgt2...
  terima kasih... ;)

  ReplyDelete
 2. Saya ada membekal mesin aiskrim colek dengan harga yang berpatutan. Search dlm facebook aiskrim kifayah kuantan

  ReplyDelete
 3. Saya ada membekal mesin aiskrim colek dengan harga yang berpatutan. Search dlm facebook aiskrim kifayah kuantan

  ReplyDelete