Terkejut tiba-tiba Kak Mis muncul dari pintu belakang kedai. Saya tengah baik punya makan roti dengan kari ikan hehe...
Sabtu jam 2 petang tu, Kak Mis datang untuk sama-sama 'test' bakar kek span. Kami bancuh adunan satu kilo menggunakan sponge mix. Kami mencuba kek 5.5", 7" dan 9".
Kek 5" diisi dengan 300g adunan, 7" dengan 350g dan kek 9" diisi 500g. Temperature setting, api atas dan api bawah dicuba bagi sama 170 degree C. Sempat juga Kak Mis demo cara buat kek marble. Hasil hari itu, kek 9" kurang memuaskan. Kek 5" dan 7" nampaknya macam menjadi. Kena cuba lagi temperature setting kek 9" dilain kali.
Kek masih panas dan tak boleh dihias krim lagi, jadi kami pun teruskan dengan membancuh roti.
Kak Mis terpaksa follow sesi buat roti pula. Memang jadual buat roti untuk jualan di kedai dah lewat sikit. Kak Mis pun sporting, nak join sekali buat roti. Jadi 4 jam seterusnya Kak Mis dapatlah merasakan pengalaman meletihkan membuat roti di kedai. Tunggu sampai Cheese Stick sejuk sikit. Bekal untuk anaknya, peminat Cheese Stick. Terima kasih Kak Mis.
Ahad pagi, saya sendiri cuba bancuh kek 2 kilo adunan. Alhamdulillah semua kek jadi sangat memuaskan. Saya buat krim dan cuba pula buat deco yang ringkas. Paling senang buat hiasan coklat cair. Petang tu sempat lah jual hasil keluaran sendiri; 2 biji kek 9" (orang panggil kek sekilo). Lepas ni kami akan tingkatkan kemahiran dan saya akan rancang masa untuk kami buat kek. Walau tak dapat buat banyak tapi bolehlah menambahkan pendapatan jualan hasil tangan sendiri.
No comments:
Post a Comment