Friday, November 02, 2007

Edar roti ke kantin sekolah

Ramai pula yang bertanya bagaimana nak edar roti ke kantin sekolah. Ni lagi dua ke tiga minggu nak cuti sekolah rasanya dah terlambat lah kalau nak mula sekarang. Tunggu lepas cuti sekolah nanti la ye.

Walaubagaimanapun saya cerita lah serba sikit cara nak edar roti ke kantin sekolah.
Pertamanya kita mesti ada roti.
Keduanya, kita mesti ada kenderaan.
Ketiga, kita mesti ada orang untuk hantar roti.
Keempat, kita mesti ada masa.
Kemudian, kita dah boleh mula buat marketing.
Kita pergi ke kantin sekolah. Berjumpa dengan tokey kantin. Perkenalkan diri kita sebagai pengusaha roti dan berminat untuk mengedar roti ke kantinnya. Kita boleh menawarkan kepadanya consignment deal ataupun cash deal .

Consignment deal ialah kita hantar roti dan bayaran dibuat selepas roti habis dijual. Roti tak laku akan dipulangkan semula kepada kita. Bayaran hanya untuk roti yang terjual sahaja. Bayaran dibuat pada hari penghantaran seterusnya. Boleh juga seminggu sekali ataupun sebulan sekali.

Cash deal pula senang saja dapat roti terus bayar.

Perlu diingatkan dalam kita close deal dengan tokey kantin tu janganlah kita terperangkap dengan tekanan harga daripada mereka. Disarankan sediakan senarai harga dan harga adalah tetap. Kita jual mengikut harga yang kita dah senaraikan. DEAL OR NO DEAL!! Tak ada diskaun-diskaun lagi dah. Kalau bagi diskaun anda dikhuatiri akan berniaga dapat penat dan seronok saja. Seronok berniaga....

Dalam kita berperang dengan tekanan harga, kita boleh juga buat khas roti versi kantin sekolah. Sesuai dengan harga jualan di kantin sekolah tu.
Kalau nak contoh bisnes edar roti ke kantin sekolah bolehlah lawat ke blog sahabat saya. Klik sini Ummu Sofeya Bakery

No comments:

Post a Comment