Monday, June 19, 2006

Puff Pastry vs Danish Pastry

Puff Pastry
500g tepung protein tinggi
60g margerin / mentega
260g air (suhu biasa)
1/2 tsp garam
260g pastry margerin

Danish Pastry
500g tepung protein tinggi
15g instant yeast
15g susu tepung
60g gula
1/2 tsp garam
1/2 tsp bread improver
1biji telur gred-B
200g air sejuk ais
50g margerin / mentega
260g pastry margerin

Nampak perbezaan resepi?
Danish pastry biasa digunakan untuk membuat Croissant, Custard Raisin Danish, Danish Loaf, Danish Pizza dsb.
Puff Pastry pula biasa digunakan untuk Portuguese Egg Tart, Strudel, Japanese Puff pelbagai jenis puff kreatif, boleh juga dibuat lapisan kek seperti Mille Fueille dan sebagainya.
Cara-cara melipat dan menggelek pastry ini susah untuk saya gambarkan dengan kata-kata. Selain merujuk kepada buku masakan, sebaik-baiknya untuk kali pertama belajar pergilah ke kelas membuat Puff Pastry atau Danish Pastry untuk mendapatkan kefahaman lebih jelas serta hands-on bagaimana ianya dilakukan.

3 comments:

  1. i love danish pastries especially croissant!!!!

    ReplyDelete
  2. i love danish pastries especially croissant!!!!

    ReplyDelete
  3. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. french pastry toronto 

    ReplyDelete