Saya terima satu panggilan telefon dari Teluk Intan (orang kampung saya ni.. hehe) Beliau bertanyakan tentang Egg Tart. Maaf bang saya belum rancang untuk buka kelas Egg Tart. Walaubagaimana pun saya tampilkan semula resepinya disini yang pernah disiarkan pada bulan puasa tahun lepas.
pastri:
500g Tepung gandum
125g Gula icing
250g Butter (tips: butter sejuk dari petisejuk)
2 biji telur gred B
1 tsp Esen Vanila
Ayak tepung, campurkan gula icing. Masukkan butter dan gaul hingga jadi crumbs. Masukkan telur dan esen vanila dan gaulkan hingga rata. Bentukkan jadi sebiji bola. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan.
filling:
250g Air
125g Gula
5 biji Telur gred B
100g Susu cair (Evaporated milk)
Larutkan gula kedalam air. (buat air gula) Kalau guna air suam, biarkan sejuk dulu sebelum masukkan telur dan susu cair. Pukul semua 4 bahan hingga sebati kemudian tapiskan dan sedia untuk digunakan.
cara:
Isikan atau bentukkan pastry kedalam acuan. Bakar pada suhu 160 ke 180 C selama 15 minit atau sehingga kelihatan kering atau sedikit kekuningan. Keluarkan dari oven.
Tuangkan filling tadi kemudian masukkan semula ke dalam oven. Bakar lagi pada suhu 180 C selama 15 minit atau sehingga telurnya masak. (tak cair)
No comments:
Post a Comment